Două strategii chibzuite pentru a plăti mai ușor creditele

Ai mai multe credite și îți dorești să le plătești mai ușor și fără stres? În acest caz, ai nevoie de un plan bine pus la punct și simplu de aplicat, care să îți fie de folos și să te ajute să îți gestionezi înțelept situația financiară pe termen lung.

Ne-am gândit să îți venim în ajutor cu două metode cunoscute ce îți vor permite să îți achiți mai ușor împrumuturile: Metoda ordonării în funcție de dobândă și Metoda bulgărelui de zăpadă. 

 

Metoda ordonării în funcție de dobânda cea mai mare

Cunoscută și sub denumirea de Metoda avalanșei, această strategie pornește de la ideea de a gestiona fiecare credit pe care îl ai în ordine, începând de la creditul cu dobânda cea mai mare. 

Pe scurt, tot ce trebuie să faci este să observi care dintre creditele tale are cea mai mare dobîndă și să încerci fie să plătești cât mai mult din acest împrumut, fie chiar să îl rambursezi anticipat.

 

Care este secretul din spatele acestei strategii?

 

În primul rand, dacă alegi să plătești împrumutul cu cea mai mare dobândă, vei reduce în mod semnificativ costurile totale ale creditelor tale pe termen lung, deoarece nu vei mai cheltui bani cu respectiva dobândă.

Cu cat o rată a dobânzii este mai mare, cu atât vei plăti o sumă totală mai mare în timp. Însă prin achitarea mai rapidă a împrumutului cu dobândă mare, vei economisi bani pe termen lung.

În plus, un efect pozitiv al acestei metode este faptul că ea te ajută să scurtezi perioada de timp în care rambursezi creditele. 
     
Pentru ca această metodă să fie cât mai eficientă, este nevoie să fii sigur că urmezi regulile și să evaluezi lunar cât mai ai de plătit. 

Ce trebuie să faci mai exact:

1. Identifică împrumutul cu cea mai mare dobândă.

2. Plătește ratele obișnuite la celelalte credite pe care le ai.

3. Alocă banii cu care planifici să îți achiți împrumuturile pentru a plăti cât mai mult din creditul cu dobândă mare.

 

Metoda bulgărelui de zăpadă

O altă strategie chibzuită pe care o poți folosi este Metoda bulgărelui de zapadă. Aceasta pune accent pe ideea de a fi mereu motivat să îți achiți împrumuturile și pe satisfacția pe care o obții prin plata rapidă a unor datorii mai mici.

În cazul Metodei bulgărelui de zăpadă, în loc să te concentrezi să cauți dobânda cea mai mare, te concentrezi pe a găsi cele mai mici sume pe care le datorezi și a le achita întâi pe acestea.

 

Cum funcționează Metoda bulgărelui de zăpadă?

1. Începe prin a plăti cel mai mic împrumut pe care îl ai, fără să ții cont neapărat de dobândă, dar și fără a uita să plătești ratele la celelalte credite.

2. După ce ai achitat în totalitate acest credit, trebuie să aloci suma pe care o plăteai lunar pentru el către următorul cel mai mic împrumut. 

3. Repetă acest proces până când reușești să îți plătești toate creditele.

 

Spre deosebire de Metoda avalanșei, această strategie nu îți asigură economii importante pe termen lung, deoarece nu reduce semnificativ dobânzile pe care trebuie să le plătești. În schimb, te va ajuta mult din punct de vedere motivațional. Vei resimți o satisfacție mare atunci când reușești să achiți creditele și vei fi determinat astfel să continui.

 

Cui i se potrivește Metoda avalanșei?

Dacă ești o persoană care caută să facă economii pe termen lung și ești sigur că poți respecta regulile metodei, atunci ar trebui să încerci Metoda avalanșei sau metoda ordonării în funcție de dobânda cea mai mare. 

 

Dar Metoda bulgărelui de zăpadă?

Dacă dorești, în schimb, să te bucuri de satisfacție imediată și să fii motivat de faptul că ți-ai plătit o parte dintre credite, atunci Metoda bulgărelui de zăpadă ți se potrivește mai bine. 

Această metodă nu te va ajuta să plătești din dobânzi la fel de eficient ca Metoda avalanșei și se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp, însă îți va permite să rămâi concentrat pe îndeplinirea strategiei.

Indiferent de strategia pe care te decizi să o alegi, este important să urmezi regulile în fiecare lună și să faci eforturi pentru a plăti creditele mai inteligent și mai ușor. Te sfătuim să îți verifici frecvent situația financiară și, cu siguranță, îți vei gestiona împrumuturile cu succes.

Dacă dorești să îți transformi creditele într-unul singur ori vrei să plătești lunar rate mai mici, nu uita că poți solicita o refinanțare
 

Citește și articolul:

De ce să iei un credit de la un IFN? 4 motive importante

Un istoric de credit bun: care sunt avantajele?

Achită-ți taxele și impozitele până la 31 martie! Beneficiezi de o reducere de 10%

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente