Achită-ți taxele și impozitele până la 31 martie! Beneficiezi de o reducere de 10%

Ne dorim ca sănătatea ta financiară să se păstreze mereu la cote maxime! Așa că de această dată ne-am gândit să îți reamintim despre cât de important este să faci mici economii.

Alege să îți plătești impozitele și taxele pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport anticipat, până la data de 31 martie 2024, pentru a beneficia de reducerea cu 10% a acestora!  

Fie că decizi să mergi la ghișeu, să plătești online sau prin alte mijloace de plată, îți recomandăm să îți achiți această obligație din timp. Chiar dacă reducerea nu e atât de mare, este dreptul tău sa beneficiezi de ea și, în plus, vei scăpa de stresul legat de această problemă pentru tot restul anului.

 

Care sunt condițiile pentru a obține reducerea de 10%?

Reducerea de 10% din suma totală de plată în ceea ce privește impozitele pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport se aplică doar în cazul persoanelor fizice și doar dacă achiți întreaga sumă datorată pentru anul 2024 până la data de 31 martie.

 

Când nu beneficiezi de reducere?

Dacă nu reușești să achiți întreaga sumă până pe 31 martie 2024, ai posibilitatea să plătești impozitele locale anuale în două rate egale, jumătate din suma totală de plată până la 31 martie 2024, respectiv cealaltă jumătate din sumă până la data de 30 septembrie 2024. 

În acest caz, nu vei beneficia de reducerea de 10%.

În plus, dacă depășești datele de 31 martie și 30 septembrie 2024, vei plăti penalități și dobânzi cu fiecare zi care depășește termenul de plată.

 

Metode prin care îți poți plăti taxele și impozitele locale:

  • La ghișeu: Te poți prezenta la ghișeele administrațiilor financiare sau la casieriile direcțiilor de impozite și taxe locale.
  • Ghiseul.ro: Cele mai multe taxe și impozite pot fi plătite și online, pe www.ghiseul.ro, cu cardul bancar, în cazul în care primăria localității tale este înscrisă în sistem. Dacă nu ai cont, poți obține datele de înregistrare în Ghiseul.ro de la primăria de care aparții sau direct online, pe Ghiseul.ro, dacă deții un card bancar (variantă valabilă pentru persoane fizice). Odată deschis contul, nu va mai trebui să te deplasezi la ghișeul fizic pentru plata taxelor și impozitelor și poți achita și alte taxe, cum ar fi cele pentru cartea de identitate, pașaport, permisul de conducere, cazierul judiciar și chiar asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (PAD).
  • Prin terminale de plată: Poți face plata impozitelor și la unele terminale pe care le folosești în mod normal pentru plata facturilor.
  • Prin ordin de plată sau Internet Banking.
  • Prin mandat poștal.
Ce trebuie să reții este faptul că metodele de plată pot varia, în funcție de localitate. De aceea, îți recomandăm să verifici lista completă a posibilităților de plată a impozitelor locale pe site-ul primăriei, al administrației financiare sau al direcției de impozite și taxe locale de care aparții.

Dacă alegi să achiți taxele și impozitele locale în totalitate până la data de 31 martie 2024, vei beneficia de reducerea de 10% indiferent de metoda prin care decizi să plătești.

Conform legii, taxele și impozitele locale sunt indexate anual cu rata inflației, dacă rata estimată a inflației depășește 5%.

 

Ce se întâmplă dacă nu ești unicul proprietar?


În cazul în care clădirile, terenurile sau mijloacele de transport se află în proprietate comună cu soțul, soția sau cu una sau mai multe persoane, în general vei plăti impozitul pe cota-parte pe care o deții. Spre exemplu, dacă deții o cotă de 50%, vei plăti jumătate din impozitele datorate, cealaltă jumătate fiind plătită de persoana care deține restul de 50%.

 

Unde ajung banii din taxele și impozitele locale?


Impozitele pe clădiri și terenuri ajung în bugetul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului în care se află acestea. În cazul mijloacelor de transport, va trebui să plătești impozit anual, pe toată perioada cât acestea sunt înmatriculate sau înregistrate în România, iar banii ajung în bugetul localității unde ele se află pe rol.

E important să nu uiți că orice metodă de a economisi reprezintă un pas înainte către un buget personal mai echilibrat. Așa că, te sfătuim să îți achiți impozitele locale din timp și să beneficiezi și de reducerea de 10%.
   

Citește și articolul:

De ce să iei un credit de la un IFN? 4 motive importante

Un istoric de credit bun: care sunt avantajele?

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente