Un istoric de credit bun: care sunt avantajele?

Poate că nu te-ai gândit la asta până acum, însă istoricul tău de credit reprezintă o adevărată carte de vizită care poate oferi indicii importante cu privire la comportamentul pe care îl ai în relația cu banii. Pe scurt, un istoric bun de credit arată că ești o persoană de încredere, stabilă financiar, care ține lucrurile sub control.

Ce avantaje vin la pachet cu un istoric pozitiv de credit? Ce sfaturi simple poți aplica pentru a-l îmbunătăți? Te invităm să afli răspunsul în cele ce urmează.

De ce este bine să ai istoric de credit?

Dacă ai făcut credite în trecut și le-ai achitat la timp, vei fi considerat o persoană de încredere, cu un comportament financiar stabil, de către instituțiile financiare de la care ceri un împrumut, fie că vorbim de bănci sau de instituții financiare nebancare (IFN-uri).

În schimb, în lipsa unui istoric de credit ofertele de împrumut pe care le primești nu vor fi unele la fel de avantajoase. Iar dacă ai un istoric negativ de credit, există posibilitatea ca acordarea împrumutului să îți fie refuzată.
 

Ce reprezintă un istoric bun de credit?

Un istoric de credit bun înseamnă că ți-ai plătit ratele la timp. El arată că ai capacitatea de a-ți plăti datoriile și că ai luat doar împrumuturi care se potrivesc nevoilor tale.
 

Dar scorul de credit sau scorul FICO?

Pe scurt, scorul de credit - cunoscut și sub denumirea de scor FICO - este un număr format din trei cifre ce indică riscul pe care tu îl prezinți pentru o instituție financiară în calitate de beneficiar al unui împrumut.

Scorul FICO este calculat de Biroul de Credit și le permite băncilor sau IFN-urilor să îți evalueze rapid situația financiară, fără a analiza în detaliu întregul tău istoric de credit.

Ce valoare ar trebui să aibă scorul tău FICO?

Scorul de credit (FICO) este împărțit în cinci categorii:

 • Excepțional: cu o valoare între 800 și 850
 • Foarte bun: 740 - 799
 • Bun: 670 - 739
 • Corect: 580 - 669
 • Slab: 300 - 579

 

Ce avantaje importante are un istoric bun de credit?

 

1. Îți oferă o imagine financiară bună

Un istoric bun de credit înseamnă un nivel mai mare de încredere din partea instituțiilor financiare față de capacitatea ta de a plăti un împrumut. 

2. Vei primi credite mai ușor

Vei avea șanse mai mari de a obține ușor aprobarea pentru împrumutul pe care ți-l dorești, iar întreg procesul de acordare a creditelor va fi mai simplu și mai rapid.

3. Dobânzi mai avantajoase

Persoanele cu un scor de credit bun beneficiază de condiții de împrumut mai bune și pot primi inclusiv dobânzi mai scăzute. Acest lucru înseamnă că respectivul credit va avea un cost mai redus pe termen lung.

 

 

Sfaturi care îți vor fi de mare ajutor dacă vrei să-ți îmbunătățești istoricul de credit și scorul FICO

 

 • Plătește la timp. Plata la timp a ratelor sau a altor obligații financiare demonstrează că ești o persoană de încredere și îți îmbunătățește istoricul de la Biroul de Credit.
 • Împrumută responsabil. Ai grijă întotdeauna să iei doar creditele de care ai cu adevărat nevoie. E important să nu acumulezi foarte multe împrumuturi și să nu datorezi mulți bani către instituțiile financiare.
 • Nu ezita să începi devreme. Vârsta istoricului tău de plăți - mai exact durata de timp pentru care ai avut în trecut credite și istoricul plăților tale pe termen lung – joacă și ea un rol important în ceea ce privește calcularea scorului FICO. Dacă ai resursele necesare și prezinți stabilitate financiară, poți lua un credit în siguranță. Cu cât începi mai devreme, cu atât istoricul tău de credit va fi mai extins.
 • Ai grijă să cheltui responsabil. Folosește doar câți bani ai nevoie și nu depăși suma pe care ți-ai propus să o cheltui inițial, mai ales dacă ai o linie de credit. Utilizarea responsabilă a banilor este și ea un element cheie pentru a-ți îmbunătăți istoricul de împrumut.
 • Alege să faci împrumuturi variate. Cu cât împrumuturile tale sunt mai diverse (carduri de credit, credite de nevoi personale etc.), cu atât istoricul tău de credit va fi unul mai solid.
 • Evită să aplici în mod repetat pentru un credit. O altă metodă eficientă de a-ți îmbunătăți istoricul de credit și scorul FICO este să eviți să mai aplici în mod repetat pentru un împrumut, dacă acesta ți-a fost refuzat inițial. Aplicările repetate și refuzurile din partea băncilor sau a IFN-urilor îți pot afecta scorul de credit deoarece sunt asociate cu un risc financiar.
 • Ai grijă să eviți evenimentele negative. Întârzierile la plată și alte probleme financiare care pot apărea pe durata creditului îți vor influența negativ istoricul de împrumut. De aceea, e important să le eviți și să îți gestionezi împrumutul cu grijă, achitând la timp ratele.

 

Cine îți poate vedea scorul de credit?

În general, băncile și IFN-urile verifică scorul tău de credit, pentru a putea evalua riscurile înainte de a-ți oferi un împrumut. Poți să iti verifici și personal scorul de credit printr-o solicitare adresată către Biroul de Credit, prin poștă sau online.

Nu uita! Un istoric bun de credit înseamnă o reputație bună din punct de vedere financiar și mai multă încredere din partea instituțiilor de la care soliciți un împrumut. În plus, vei avea posibilitatea de a obține acces la dobânzi mai bune sau la alte avantaje financiare. 

 
Citește și articolele:

De ce să iei un credit de la un IFN? 4 motive importante

Achită-ți taxele și impozitele până la 31 martie! Beneficiezi de o reducere de 10%

 

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?
Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.
AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente