Cum și până când poţi folosi cardul de energie?

Creșterile prețurilor la energie afectează, în ultimul timp, viețile tuturor românilor. Pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile, statul a decis să emită și să distribuie „cardul de energie”.

Ajutorul financiar pentru plata facturilor la energie este în valoare totală de 1.400 lei pentru fiecare beneficiar, suma fiind împărțită în două tranșe egale, după cum urmează:

 • Prima tranșă, în valoare de 700 lei, a fost distribuită beneficiarilor în luna februarie.
 • A doua tranșă, tot de 700 lei, va fi trimisă în luna septembrie. 
Însă dacă nu folosești corect și la timp banii primiți pentru plata facturilor, îi poți pierde. Află în continuare cum și până când poți folosi cardul de energie. 

Cine sunt beneficiarii cardului de energie?

Pot beneficia de ajutorul financiar oferit prin cardul de energie:

 • Pensionari cu vârste de peste 60 de ani inclusiv, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv.
 • Pensionari de invaliditate, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv. Vârsta nu contează.
 • Persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv. Vârsta nu este luată în calcul ca și criteriu de eligibilitate. 
 • Familie cu alocație de susținere. Veniturile lunare și vârsta beneficiarului nu contează. 
 • Familie/persoană cu ajutor social, cu venituri lunare sub 2.000 lei inclusiv. Vârsta nu reprezintă un criteriu de eligibilitate.

Cardurile de energie sunt oferite per gospodărie, nu pentru fiecare persoană care locuiește în ea. Astfel, dacă la un loc de consum locuiesc mai multe persoane, atunci venitul nu poate să depășească 2.000 lei net/membru/loc de consum.

De asemenea, dacă la un loc de consum trăiesc mai mulți beneficiari, ajutorul se acordă o singură dată, iar pe card sunt scrise numele tuturor beneficiarilor cu aceeași adresă de domiciliu. 

Dacă nu te regăsești acum pe lista beneficiarilor, dar devii eligibil între timp, ai dreptul să primești cardul de energie pentru a putea beneficia de tranșa a doua a ajutorului în septembrie.

Acest ajutor nu se consideră venit și nu influențează venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei sau statutul tău de consumator vulnerabil de energie.

 

Ce tip de facturi pot fi plătite prin cardul de energie?

Cardurile de energie sunt niște tichete de hârtie. Nu poți scoate banii de pe ele și nu le poți folosi pentru altceva decât pentru plata facturilor la utilități. 
Prin cardul de energie poți achita facturi curente sau restante la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare. 

De asemenea, poți achita și cheltuielile pentru butelie, lemne de foc, păcură, peleți, precum și pentru alte materiale necesare pentru încălzirea locuinței.

 

Cum poţi plăti facturile prin cadrul de energie?

Prin mandat poștal:

 • La oficiul poștal de care aparții;
 • Direct la salariatul poștal care vine la domiciliu;
 • Online, prin aplicația disponibilă pe site-ul Poștei Române.

 

Ce documente sunt necesare efectuării unei plăţi?

 • Cardul de energie;
 • Actul de identitate al beneficiarului;
 • Documentul care demonstrează încadrarea în una dintre categoriile de beneficiari. Acesta poate fi mandatul poștal sau decizia ori dispoziția de acordare a sprijinului la venitul minim garantat sau a alocației pentru susținerea familiei;
 • Documentul sau documentele justificative (inclusiv facturi) prin care faci dovada datoriei curente și/sau restante față de furnizorul de energie sau față de Asociația de locatari.

Dacă beneficiarul cardului de energie are alt domiciliu decât cel care este trecut pe cardul de energie, atunci, pe lângă documentele de mai sus, beneficiarul trebuie să prezinte și:

 • Contractul privind furnizarea energiei la domiciliul declarat; 
 • Declarația pe propria răspundere că utilizează sprijinul pentru compensarea prețului la energie la domiciliul unde locuiește.

 

Până când poţi utiliza cardul de energie?

Prima tranșă a ajutorului, cei 700 de lei distribuiți în luna februarie, pot fi folosiți pentru achitarea facturilor până la data de 30 iunie inclusiv. 

A doua tranșă a ajutorului, cei 700 de lei care vor fi distribuiți în septembrie, pot fi folosiți pentru plata facturilor din perioada 1 iulie 2023 – 27 decembrie 2023. 

Vei primi ambele tranșe ale ajutorului pe un singur card de energie, deci dacă ai primit cardul în februarie, nu vei mai primi altul în luna septembrie. 

Dacă nu ai apucat să folosești tot ajutorul bănesc până la expirarea cardului (31 decembrie 2023), vei pierde sumele rămase.

 

Ce faci dacă întâmpini o problemă legată de cardul de energie?

Dacă ai nevoie de informații suplimentare sau întâmpini orice fel de probleme legate de cardurile de energie, autoritățile pun la dispoziție: 

 • Un număr de call center: 0319966. La capătul firului, angajații Poștei Române te vor  îndruma și îți vor oferi sprijin pentru rezolvarea oricărei probleme.
 • Ghidul Cardurilor de Energie, realizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta oferă cele mai multe răspunsuri legate de cardul de energie. Poți găsi acest ghid online sau în format fizic la orice oficiu poștal din țară.

 

Citește și articolul:

Sfaturi pentru cum să faci economii

 
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?
Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.
AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente