Sfaturi pentru cum să faci economii

Când ne sfătuiesc în privința gestionării eficiente a banilor, mulți experți financiari ne propun să ținem cont de o regulă de aur: 50% din venituri să alocăm pentru cheltuielile uzuale, 20% pentru lucruri pe care ni le dorim, dar de care nu avem neapărată nevoie, și 30% pentru economii și investiții. Dar cum să pui în practică aceste sfaturi atunci când veniturile tale nu țin pasul cu creșterea prețurilor, iar cheltuielile neprevăzute îți dau peste cap bugetul și fac economisirea banilor și mai dificilă?  

Iată câteva soluții care te pot ajuta să gestionezi mai eficient banii și chiar să pui deoparte.

 

Pentru a economisi, cheltuiește chibzuit. 

Prima și cea mai importantă regulă în a economisi este, de fapt, să învățăm să cheltuim mai chibzuit. 

 

1. Stabilește o listă de priorităţi

Primul lucru de făcut este să împarți cheltuielile tale lunare în două mari categorii:

Esențiale. Trece aici cheltuielile recurente: banii pe care îi aloci lunar pentru mâncare, plata facturilor la utilități, ratele la bancă, asigurările medicale, auto sau de locuință, banii cheltuiți pe transportul zilnic, taxa pentru grădinița copilului sau alte cheltuieli legate de educație.

Opționale. Trece aici lucrurile pe care ți le dorești, dar care mai pot aștepta pentru că nu ai o nevoie urgentă: hainele și încălțămintea, electrocasnicele și mobila nouă sau alte cumpărături care nu îți sunt necesare imediat.
Pe de-o parte, așa vei vedea cel mai ușor pe ce se duc banii. În plus, îți vei da seama și în ce aspecte ale vieții tale ai putea cheltui mai puțin.

 

2. Încearcă să reduci consumul de resurse acasă. 

Aceste alegeri conștiente te ajută să consumi mai puține resurse acasă și să ai facturi mai mici la utilități. Iar ca un bonus, vei contribui și la protejarea mediului înconjurător poluând mai puțin.

Poți începe cu schimbări ușor de făcut în rutina ta zilnică, dar care au un efect benefic pe termen lung. 

Scoate aparatele electronice din priză atunci când nu le folosești. Acestea consumă curent și când nu sunt în uz. Astfel, vei face economie de curent și vei plăti sume mai mici.

Închide mereu robinetul în timp ce te speli pe dinți. Dacă nu lași apa să curgă mai mult decât e necesar, vei economisi în timp foarte multă apă și vei plăti mai puțin la întreținere. 

Transmite mereu la timp indexul pentru utilități. Ca să ții mai bine evidența cheltuielilor casei, e bine să plătești exact cât consumi, nu valori estimate și regularizări.  

 

Apoi, investește în confortul tău de acasă, lucru care ajută semnificativ și la reducerea consumului. 

Schimbă toate becurile din casă cu unele LED. Acestea sunt mai rezistente pe termen lung și consumă mai puțin decât cele clasice.

Izolează bine locuința. Prin ferestrele neizolate se pierde multă căldură în timpul iernii, iar asta înseamnă facturi mai mari la încălzire. 

Cumpără electrocasnice care consumă mai puțină energie. Atunci când vine momentul să înlocuiești frigiderul, televizorul, mașina de spălat sau alte aparate, alege modele cu o clasă de consum mai eficientă. Plătești mai mult când le achiziționezi, însă vei reduce consumul de energie și vei plăti facturi semnificativ mai mici. 

 

3. Nu pleca la cumpărături fără o listă clară cu ce ai nevoie să cumperi.

Atunci când vrei să ții sub control bugetul pentru mâncare, fă o listă clară și ține-te de ea. Când știi exact ce trebuie să cumperi poți estima realist și cât vei cheltui. În plus, eviți mai ușor tentația de a cumpăra impulsiv și risipa de alimente. 

4. Verifică ofertele avantajoase din magazine și bucură-te de ele într-un mod chibzuit. 

Având în vedere tendința prețurilor de a crește este o idee bună să cumperi produse la reducere, pentru că astfel poți economisi din banii cheltuiți lunar pe alimente sau pentru casă. 

Orientează-te mai ales către promoțiile la produse de bază, dar neperisabile, cum sunt conservele, detergenții, produsele pentru curățenie și îngrijire personală. Acestea au un termen de valabilitate mai mare, așa că poți cumpăra mai multe, dacă descoperi o ofertă de preț avantajoasă, fără teama că va trebui să le arunci în caz că se strică, așa cum s-ar putea întâmpla cu alimentele.

 

5. Nu te grăbi atunci când vrei să cumperi un produs care necesită o cheltuială mai mare. 

Acordă-ți un timp de gândire pentru a-ți da seama, pe de-o parte, cât de mult îți dorești produsul și, în același timp dacă merită cheltuiala. De exemplu, merită să cumperi un produs care-ți sporește confortul, îți crește calitatea vieții și starea de bine, sau te ajută să reduci consumul de resurse. 

 

6. Încearcă să stabilești o zi pe săptămână în care să nu cheltuiești nimic. 

Știm că este foarte greu de pus în practică, însă fă o încercare. Ce presupune asta? Puțină planificare. 

De exemplu, să eviți orice cheltuială neesențială în ziua respectivă: vino cu prânzul pregătit de-acasă, renunță la cafeaua pe care ți-o cumperi în drum spre serviciu, nu face plinul de carburant dacă nu este nevoie sau folosește un abonament lunar pentru transportul în comun.

Notează-ți aproximativ cât ai economisit reducând cheltuielile neesențiale într-o singură zi pe săptămână. Apoi încearcă să-ți dezvolți un obicei de a face acest lucru periodic. 

 

Citește și articolul:

Cum și până când poţi folosi cardul de energie?

 
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente