Se apropie Paștele. Tu știi care este reţeta gătitului economic?

Paștele este un prilej de celebrare a belșugului. În tradițiile noastre, meniul de Paște este foarte bogat: drob, ciorbă de miel, aperitive din legume și carne, cozonac și câte și mai câte. Dar asta înseamnă și cheltuieli mai mari pentru a pregăti o masă de Paște tradițională bogată. 

Ca să te bucuri de Paște fără să-ți golești portofelul pe mâncare, primul lucru pe care îl poți face este să stabilești împreună cu familia ta două-trei feluri tradiționale pe care le-ar servi toată lumea. Dacă pregătești doar rețetele preferate, nu numai că vei cheltui mai puțin pe mâncare, dar vei reduce și risipa de alimente care s-ar putea strica. 

Dincolo de acest aspect, ti-am pregătit mai jos câteva soluții practice care te vor ajuta să gătești mai economic, nu doar de Paște. 

Stabilește un meniu săptămânal

 

Cum pregătești meniul săptămânal?

 

  1. Începe prin a face inventarul ingredientelor pe care le ai deja la îndemână. 
  2. Notează ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti mesele principale (mic-dejun, prânz, cină) pentru fiecare zi a săptămânii ce urmează. 
  3. Compară lista ingredientelor necesare cu aceea a alimentelor pe care le ai deja acasă. 
  4. Pune pe lista de cumpărături toate produsele de care ai nevoie pentru a găti toate mesele din meniul săptămânal pe care l-ai stabilit. Acum ești gata să mergi la cumpărături!
 
callout-image

Gătește feluri de mâncare pe care le poţi transforma.

Știm ce vei spune: „meniul săptămânal” eficient și prietenos cu bugetul este destul de plictisitor. 
Iată o propunere pentru a alunga plictiseala unui meniu prestabilit: include în acesta și feluri de mâncare pe care, odată gătite, le poți reinterpreta și transforma în alte mâncăruri la fel de gustoase. 
De exemplu, dacă faci o friptură de pui pentru masa de seară, poți adăuga o garnitură cu cartofi țărănești sau piure. A doua zi, poți include cubulețe de carne de pui într-o salată pentru prânz, sau poți folosi fâșii de carne pentru a face sandviciuri delicioase.

 

Cumpără ingrediente cu care poţi face mai multe tipuri de preparate.

O altă soluție pentru a găti economic este să cumperi în cantități mai mari ingredientele din care să prepari diferite feluri de mâncare. 
Cumpără fasole boabe, din care vei putea pregăti o ciorbă, o fasole bătută, o iahnie sau poți fierbe boabele pentru a le adăuga într-o salată. De asemenea, cartofii pot fi pregătiți în cele mai diverse moduri cu putință, de la prăjiți la piure și folosiți în diferite salate. Iar dacă îți plac supele-creme, atunci poți cumpăra dovlecei sau broccoli. Pe lângă supa-cremă pe care o poți congela pentru zilele următoare, poți găti și servi pe loc aceste legume, la cuptor sau pane. 

 

Alege în special legume și fructe de sezon.

Dacă este sezonul lor, atunci fructele și legumele vor avea un preț mai bun fiindcă vor fi mai mulți vânzători dornici să le vândă la piață. 

Profită de produsele incluse în campaniile de reduceri.

Urmărește atent ofertele din supermarketuri. Unele magazine oferă zilnic reduceri pentru produsele aflate aproape de termenul de expirare. Altele, vând produsele cu termen mic de valabilitate (cele de panificație, mâncarea gătită) la un preț mai mic atunci când se apropie ora de închidere. De asemenea, sunt magazine care oferă reduceri la alimentele esențiale și produse de bază pentru casă. Consultă  săptămânal și cataloagele cu oferte ale magazinelor tale preferate. Acestea sunt disponibile și online, și te țin la curent cu reducerile disponibile în orice moment. Astfel, mereu poți ști unde găsești un preț mai bun pentru alimentele de care ai nevoie. 

 

Citește și articolele:

Cum și până când poţi folosi cardul de energie?

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
program-icon PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
casuta-postala SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
info-icon VREI SĂ FII SUNAT?
Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.
casuta-postala AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente