Provident, o companie britanică

Povestea Provident Financial începe prin 1880, atunci când compania a fost fondată în Marea Britanie (Bradford, West Yorkshire), de către Joshua Kelley Waddilove.

Se spune că Joshua lucra ca agent de asigurări şi în timp ce îşi desfăşura activitatea vedea cum multe familii din clasa muncitoare se chinuiau să facă rost de bani pentru a-şi cumpăra lucruri esenţiale precum mobilă, haine sau încălţăminte. În Bradford, oamenii locului munceau în mină sau în industria textilă. Cum în perioada iernii minele se închideau, traiul minerilor şi al familiilor lor era foarte greu.

Joshua şi-a dat seama că era nevoie de o schimbare şi a dezvoltat un sistem prin care să poată ajuta familiile cu pricina să-şi procure, prin utilizarea unor tichete valabile în magazinele locale, îmbrăcăminte, alimente şi cărbune, mai ales pe perioada iernii. Primăvara, când se deschideau minele şi începeau lucrul, minerii îi rambursau lui Joshua sumele cheltuite în rate săptămânale, cu valoarea pe care şi-o puteau permite.

Vestea s-a răspândit şi cererea de tichete a crescut. Aşa a apărut primul produs Provident numit cecul Provident. Joshua şi-a deschis, mai apoi, un birou şi a început să recruteze agenţi care să-l ajute să încaseze plăţile dând astfel naştere instituţiei financiare non-bancare pe care o găsim şi astăzi pe piaţa creditelor de consum: Provident. 

Activitatea Provident s-a extins de-a lungul timpului până când în anii 1990, serviciul de creditare la domiciliu a reuşit să depăşească graniţele Marii Britanii. În anul 2007 divizia internaţională a Provident s-a desprins de compania mamă şi a început să funcţioneze independent, fiind listată la bursă sub numele pe care îl cunoaştem astăzi, acela de International Personal Finance plc (IPF).