Experiențe noi sau liniște și confort?

vacanta cu bani putini mareÎnainte de a vorbi despre perioada optimă pentru a-ți petrece vacanța, cum să prinzi costuri mari mici și dacă să alegi oferta agenției ori aventura pe cont propriu, să facem puțin teoria bățului de chibrit estival.  

Ce vrei să faci în vacanță? Ești atât de obosit de sarcinile și șmotrul unui an întreg de muncă și visezi doar să zaci la soare, să mănânci bine și, eventual, să te chinuieşti să reinventezi romantismul alături de perechea ta? Sau, dimpotrivă, aștepți vacanța cu înfrigurare doar pentru a-ți îmbogăți experiențele, pentru a testa ceva nou și memorabil? 

Vacante cu bani putini munte
În funcție de cum setezi răspunsul la această întrebare poți trece la pregătirea bagajelor. Odihna și confortul rimează cu  serviciile all-inclusive, cu minim 3-4 stele pe hotel și cu o stațiune confortabilă unde toate să se afle “la botul calului”. Cum  ai pornit din start cu gândul că vrei odihnă, explorările nu-și au rostul, cel mult vei face mici incursiuni în vecinătate și asta  cu ochii pe ceas, să nu pierzi bufetul suedez la cină. 

Nevoia de explorare, de acumulare de experiențe noi se potrivește cu vacanțele în locuri mai exotice (nu neapărat la prețuri exotice!), pe cont propiu, destinații în care n-ai mai fost, fără să te temi că nu cunoști limba și n-ai prieteni apropiați cu care să te întâlnești la bere în terasa hotelului. Vor fi obositoare, poate șocante, cu ceva risc la  pachet  dar în final, când toate neplăcerile s-au dus și privești în urmă, vei contempla amintiri prețioase.  

Cum te pregătești pentru aceste vacanțe alternative? Dacă țintești doar zona de confort, n-ar fi mare lucru de făcut. Soluții de protecție împotriva soarelui prea agresiv, șlapii și tablele (glumesc, e suficientă o tabletă cu lecturi ușoare format PDF și aplicații noi instalate - și, da, există jocuri de șah și table pe tablete!), ceva pastile care să te protejeze în cazul în care digestia mai joacă feste.

Dacă vrei însă aventură și experiențe noi, e nevoie de ceva efort suplimentar. Documentează-te din timp despre specificul zonei ce urmează să fie vizitată, obiceiurile localnicilor (de la tehnici de negociere la uzualul bacșiș), fă-ți toate vaccinurile, înarmează-te cu hărțile necesare pe gps, pune niște bani de rezervă pe card (nu se știe niciodată) și ceva numerar suplimentar plasat strategic în buzunarele secrete din rucsac, învață câteva expresii uzuale în limba localnicilor, păstrează bine coordonatele celei mai apropiate ambasade românești (consulat) etc. Evident, prezența copiilor sub o anumită vârstă nu-și prea are locul într-o vacanță de “explorare”.
                                                  

                                       Articol scris de Cristi Dogaru, specialist în jurnalism economic        

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente