Câteva ponturi fiscale


ponturi fiscale

Dacă în cazul unei persoane fizice este o preocupare legitimă să-și reducă cheltuielile, mai ales pe cele exagerate, în cazul unei firme (PFA, SRL) care plătește impozit pe profit, tentația este să-și maximizeze cheltuielile deductibile în scopul diminuării legale a impozitelor datorate statului.  

Cum se poate face? Cel mai simplu mod este ca micii antreprenori să transfere pe firmă o parte dintre cheltuielile pe care le fac ca persoane fizice. Dacă o persoană fizică va cheltui la fel de mult pe cât câștigă a apucat să achite oricum impozitul pe venit în timp ce o firmă va fi taxată pe profit abia după ce se scad din venituri, cheltuielile deductibile iar, în cazul în care nu are profit, nu mai plătește nimic. Evident, nu vorbim de microîntreprindere aici, aceasta fiind taxată la cifra de afaceri, cât timp nu depășește rulaje de 65.000 de euro.    

De exemplu, dacă n-are o locuință și trebuie să închirieze una, tânărul antreprenor o poate face direct pe firmă, având în vedere că cheltuielile cu chiria, utilitățile-gaz, electricitate, apă-sunt deductibile (simultan, antreprenorul nostru la început de drum poate avea domiciliul din bulletin, la părinți, prietenă, rude etc). Similar, cheltuielile cu telefoanele pot fi mutate pe firmă fiind deductibile, la fel cele cu consumabilele, achiziționarea laptopului, autoturismul (combustibilul, asigurarea). Ca principiu, orice cheltuială făcută în scopul obținerii de venituri impozabile poate fi deductibilă.  
  
În cazul PFA, care plătește impozit pe profitul rezultat din scăderea din veniturile brute a cheltuielilor deductibile, o soluție-care prezintă suplimentar avantajul că elimină evidenţa contabilă - este alegerea normelor de venit. Finanțele au nomenglatoare cu profiturile realizate pe diferite tipuri de activități iar dacă PFA-ul consideră că are o profitabilitate mai bună, că poate obține un câștig mai mare decât cel calculat teoretic de ANAF pentru respectiva activitate, poate face o cerere să fie impozitat pe norme de venit.  
  

Filosofia maximizării cheltuielilor deductibile poate suferi ceva ajustări de anul viitor, dacă noul cod fiscal va păstra propunerea Guvernului de renunțare la impozitul pe dividende. În acest caz, firmele vor fi încurajate să declare profituri mai mari pentru a putea scoate bani mai mulți ca dividende iar calculele trebuie refăcute în funcție de interesele și afacerile fiecăruia.

                                                                                                        Articol scris de Cristi Dogaru, specialist în jurnalism economic

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente