Cum poți transforma podul casei într-un spațiu locuibil

Transformarea unui pod într-o mansardă locuibilă este o idee pe cât de provocatoare, pe atât de solicitantă. Însă, acest demers aduce după sine multiple avantaje, mai ales atunci când familia devine mai numeroasă și sunt necesare mai multe încăperi.

Cel puțin teoretic, podul unei case poate găzdui orice funcțiune: living, dormitor, birou, bucătărie, baie, cameră de hobby etc. Dacă podul ocupă o suprafață generoasă, poate fi amenajat chiar ca un apartament de sine stătător.

Renovarea podului include mai multe etape, iar unele pot fi destul de costisitoare, cum ar fi izolarea și alegerea tâmplăriei. Înainte de a face chiar și un plan rudimentar, trebuie să contactezi un specialist pentru a stabili dacă parterul casei poate suporta renovarea podului, respectiv greutatea în plus pe care această acțiune o presupune.

După primirea aprobărilor necesare, urmează realizarea planului de compartimentare, adică să stabilești ce funcții vrei sa îndeplinească podul respectiv. Aceste informații îl vor ajuta pe proiectant/ arhitect să întocmească un proiect de amenajare adaptat nevoilor tale. 

Un proiect reușit depinde, printre altele, de toate detaliile pe care le oferi. Compartimentarea spațiului se va face în funcție de toate aceste detalii stabilite anterior și de poziția surselor de lumină naturală. Un detaliu important este accesul către mansardă. Prin urmare, ia în calcul faptul că mansarda poate avea atât o scară în interiorul locuinței, cât și o cale separată de acces (exteriorară), prin care mansarda devine un spațiu autonom.

Un alt pas important constă în consolidarea podelei deoarece pot fi necesare grinzi suplimentare. Uneori poate fi necesară inclusiv consolidarea fundației. Cu cât casa este mai veche, cu atât mansardarea podului implică mai multe transformări. De exemplu, în unele cazuri este necesară refacerea completă a acoperișului.

O etapă esențială în transformarea podului constă în hidroizolarea (pentru a împiedica orice infiltrare a apei) și termoizolarea spațiului. Dacă spațiul este foarte bine izolat, vei avea temperaturi optime atât vara, cât și iarna, dar și costuri mai mici de întreținere.

Amenajarea propriu-zisă a spațiului (finisare, mobilare, utilare cu aparate electronice și electrocasnice) ține de gusturile personale și bugetul pe care îl poți aloca.

Este bine ca planul de amenajare să includă poziționarea elementelor decorative și a aparaturii pentru a stabili poziția prizelor și întrerupătoarelor.

Articol scris de Elena Vîrlan, specialist în domeniul home & deco.

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente