Cum îți revii financiar după concediu?
Tocmai ți-ai dat seama că ai cheltuit mai mult decât ți-ai propus în concediu? Câteva metode simple și eficiente te pot ajuta să te redresezi financiar în urma cheltuielilor din vacanță și să reîncepi munca fără griji.
Dacă totuși ai nevoie de un mic împrumut pentru a acoperi o cheltuială neprevăzută, suntem alături de tine pentru a-ți oferi soluția care ți se potrivește cel mai bine, dar și sfaturi financiare utile.
Iată câteva strategii pentru a-ți reorganiza bugetul după vacanță:
1. Nu trebuie să te simți vinovat
Chiar dacă primul gând care îți vine în minte după concediu este probabil acela că ai cheltuit prea mult, nu trebuie să te simți vinovat pentru acest lucru. Concediul este o perioadă de relaxare care te va ajuta să revii cu forțe proaspete la muncă și să închei cu bine anul. Așa că, e timpul să îți schimbi modul de a gândi: încearcă să ai mereu o atitudine pozitivă și urmează sfaturile noastre pentru a-ți administra finanțele cât mai eficient după vacanță!
2. Evaluează-ți bugetul
Pentru a ști de unde să începi, e bine să evaluezi cu atenție în ce stadiu se află acum bugetul tău. Fă o lista cu cheltuielile tale lunare (utilități, mâncare, rate la credite etc.) și ai grijă să pui deoparte din venitul tău astfel încât să le poți achita. De asemenea, încearcă să amâni sau să eviți cheltuielile care nu sunt importante și să te concentrezi doar pe ceea ce contează. Poți folosi o aplicație de mobil pentru pentru a-ți înregistra cheltuielile pe categorii, sau o simplă agendă.
3. Plătește-ți ratele la credite
Asigură-te că îți plătești întotdeauna la timp, în fiecare lună, ratele la credite ori sumele datorate pentru cardurile de credit. Sau, mai eficient, pune bani deoparte pentru rate imediat ce primești salariul. În acest fel, vei fi mai relaxat la gândul că îți gestionezi chibzuit situația financiară și vei evita să acumulezi datorii pe termen mai lung. În plus, vei putea planifica mai ușor restul veniturilor.
4. Ai grijă să îți plătești facturile
La fel ca în cazul ratelor, e bine să îți achiți facturile în fiecare lună, pentru a evita să acumulezi datorii pe termen lung. Cea mai eficientă metodă este să aloci o sumă de bani pentru facturi imediat ce încasezi salariul și să le plătești la scurt timp după ce le primești. Dacă stai la bloc, spre exemplu, evită să plătești întreținerea o dată la câteva luni și alege să o plătești în fiecare lună. Achită-ți facturile lunar și vei avea mereu o imagine clară cu privire la veniturile și cheltuielile tale, astfel încât să îți gestionezi finanțele cât mai eficient.
5. Reîncepe să economisești
Dacă în perioada concediului te-ai relaxat, acum este momentul să reîncepi să fii mai chibzuit cu finanțele tale. Încearcă să economisești o anumită sumă de bani lunar, pentru a avea o plasă de siguranță în orice situație. Poți analiza diverse metode de economisire pentru a o alege pe cea care ți se potrivește cel mai bine. Spre exemplu:
- poți să pui în fiecare lună deoparte 10% din salariu, sau
- ai opțiunea de a folosi metoda 20/30/50: alocă 20% din veniturile tale lunare pentru economii, 50% pentru nevoile de zi cu zi și 30% pentru planurile tale personale.
6. Alege o zi în care să nu cheltui nimic
Pentru a-ți reface bugetul după concediu, e important să îți reduci cheltuielile pe cât posibil. Îți recomandăm să alegi o zi sau mai multe zile pe lună sau chiar pe săptămână, în care să nu faci nicio cheltuială. În acest fel, te vei obișnui cu ideea de a economisi, iar la final de lună cheltuielile tale vor fi mai reduse.
7. Caută oferte sau promoții
O strategie eficientă care te va ajuta să îți revii financiar după vacanță este să încerci să cauți cele mai bune oferte sau promoții atunci când mergi la cumpărături. Fie că mergi prin magazine sau faci acest lucru online, cu siguranță vei reuși astfel să mai reduci din cheltuielile lunare și să aloci banii doar către cheltuielile importante.
8. Renegociază
O altă soluție este să încerci să renegociezi prețul la diferite abonamente pe care trebuie să le plătești lunar (la telefon, cablu etc.) și chiar să renunți la cele de care nu ai cu adevărat nevoie. În plus, poți încerca să negociezi prețul de fiecare dată când faci o achiziție care permite acest lucru.
9. Caută o sursă extra de venit
Alături de reducerea cheltuielilor lunare, poți încerca să cauți o sursă în plus de venit. În funcție de zona în care locuiești, dar și de ceea ce știi să faci, poți desfășura diferite activități pentru a câștiga bani în timpul liber, pe lângă veniturile din salariu.
Acestea sunt câteva idei pentru a-ți reface bugetul după concediu. Alege ce ți se pare potrivit pentru tine și ce crezi că poți pune în practică cât mai ușor. Știm că procesul poate fi frustrant, însă pașii mici și siguri te vor ajuta să vezi o evoluție de la lună la lună!
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
8:00 - 20:00
9:00 - 17:00
Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.