Cine sunt “Invizibilii” şi cum ne dorim sǎ le dǎm o mânǎ de ajutor

Peste 60% dintre români simt că nu au valoare pentru societate, iar 8 din 10 oameni s-au simțit discriminați cel puțin o dată în viață. Mulți dintre aceștia, apropiați sau oameni pe care îi cunoști, se descurcă mai greu, cu resurse puține și fără prea mult sprijin, iar tot ce fac în fiecare zi este să lupte pentru un viitor mai bun. Acestea sunt concluziile unui studiu pe care l-am realizat alături de Novel Research și Izibiz, fiindcă ne-am dorit să înțelegem mai bine care sunt categoriile vulnerabile din societatea românească, ce probleme au oamenii, dar și ce putem face pentru a veni în sprijinul lor.

 

Pentru a le face auzită povestea, am început să construim proiectul Invizibilii” și, alături de o asociație nonguvernamentală, pregătim un program menit să ofere un mic ajutor pentru un viitor mai bun. În același timp, am lansat site-ul www.invizibilii.ro, unde am adunat resurse utile pentru gestionarea problemelor identificate pentru fiecare grup.

Cine sunt românii invizibili și ce nevoi au?

 

Fermierii de subzistență

 
Țara noastră are un potențial agricol mare, însă multe ferme funcționează cu echipamente vechi și puține resurse. Poate cunoști și tu oameni care au această sursă de venit. Ei au nevoie de acces la piețele de aprovizionare și de desfacere. De asemenea, ei trebuie ajutați să obțină competențele și resursele necesare pentru a se dezvolta, și au nevoie de sprijin pentru a înțelege mai bine legislația și oportunitățile de care pot beneficia. Dacă știi pe cineva care face parte din această categorie, îi poți recomanda să intre aici pentru a găsi câteva recomandări despre subvenții. 
 

Micii antreprenori

 
Peste un milion de oameni se străduiesc să se descurce de la o lună la alta și trăiesc într-o stare permanentă de nesiguranță. Poate cunoști și tu pe cineva care oferă, de exemplu, servicii de livrare, proceduri cosmetice sau servicii de croitorie, și se zbate să-și desfășoare activitatea într-un cadru legislativ impredictibil, cu taxe apăsătoare și muncind foarte mult doar pentru a rămâne pe linia de plutire. Trimite informațiile pe care le-am adunat aici despre granturi și programe, tuturor celor care crezi că ar putea să le considere de ajutor. 
 

Familiile monoparentale

 
Părinții singuri trăiesc cu teama că nu vor reuși să genereze veniturile de care au nevoie pentru a-și crește copiii. De asemenea, sunt îngrijorați că, în goana după bani, nu petrec suficient timp cu copiii. Dacă ai în jurul tău părinți care se confruntă cu astfel de greutăți atunci știi că aceștia își doresc să aibă acces la grădinițe și școli cu program prelungit, și au nevoie de resurse pentru a-și susține cheltuielile. Am pus aici câteva informații pe care le poți trimite părinților singuri pe care îi cunoști. 
 

Muncitorii „la negru”

 
Poate cunoști și tu oameni care fac curățenie în casele altora, dau o mână de ajutor pentru renovarea locuințelor sau au grijă de copii atunci când părinții sunt la lucru. Mulți dintre aceștia sunt plătiți „în mână”, lucrează fără un contract de muncă și nu au dreptul la pensie, asigurare de sănătate sau protecție socială. Dacă cunoști oameni din această categorie, atunci știi ce îngrijorați sunt aceștia pentru că nu se vor putea baza pe o pensie atunci când va veni vremea. Dacă știi pe cineva în această situație, îl poți îndruma spre acest site.
 

Șomerii cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani

 
Poate știi și tu oameni care și-au pierdut locul de muncă și nu pot găsi unul nou. Unii dintre aceștia nu au competențele necesare acum pe piața muncii, alții sunt discriminați din cauza vârstei. Ei trebuie ajutați să își dezvolte competențele digitale sau alte abilități profesionale cerute de angajatori. Totodată, au nevoie de sprijin în procesul de reconversie profesională. Dacă știi pe cineva care se confruntă cu astfel de greutăți, îi poți trimite resursele pe care le-am strâns aici pentru a-i putea veni în ajutor. 
 

Pensionarii în risc de sărăcie și de excluziune socială

 
De obicei, veniturile obținute la pensie sunt mai mici decât cele din perioada activă. Poate ai și tu în familie sau între apropiați un pensionar pentru care gestionarea unui buget mic este o provocare, și te îngrijorează cât de greu se descurcă de la o lună la alta. Pentru el ar putea fi util să învețe să facă economii și să își împartă chibzuit banii pe care îi are. Arată-i resursele pe care le-am adunat aici pentru a veni în ajutor oamenilor din această categorie. 
 
 
Povestește-le apropiaților despre www.Invizibilii.ro și ajută-ne să construim la o lume mai bună, în care le oferim mai mult ajutor celor din jur!

 

Citește și articolul: Tichetele educaționale. Cum și până când le poți folosi

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente