Pilonii de pensie: o fundație pentru viitor

Cu toții visăm la o bătrânețe fericită și lipsită de griji. Tocmai pentru a putea menține un nivel bun de trai și după retragerea din activitate, este important ca în primul rând să cunoaștem și să înțelegem cum funcționează sistemul de pensii, compus din cei 3 piloni (I, II, III).

Pilonul I


Pilonul I reprezintă sistemul de pensii de stat, care este finanțat din contribuțiile sociale plătite pe durata carierei tale. Acesta asigură o pensie minimă garantată de către guvern și este obligatorie pentru toți salariații.

Cu toate acestea, nivelul pensiei de stat poate să difere în funcție de contribuțiile tale, care sunt influențate de salariul tău și de numărul de ani lucrați. Atenție însă – dacă ai acceptat să fii plătit la negru, angajatorul nu va plăti contribuțiile tale. 

Acum poți chiar verifica online ce vechime ai acumulat în muncă, dar și alte informații și servicii electronice, pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, creându-ți un cont gratuit.

 

Pilonul II

Acesta este al doilea nivel de pensie și este obligatoriu pentru persoanele în vârstă de până la 35 de ani. Prin acest sistem, practic o parte dintre contribuțiile obligatorii sunt direcționate către un investitor privat, care îți va acorda o pensie suplimentară, fără să plătești nimic în plus din salariul net. Cum funcționează? E simplu!

O parte dintre banii pe care îi plătești deja ca și contribuție la asigurările sociale devin automat o parte a contribuției tale la fondul de pensii administrat privat. Cu alte cuvinte, sunt redirecționați pentru a construi un fond de economii care se întorc la tine atunci când atingi vârsta de pensionare în sistemul public. Astfel, pe lângă pensia obișnuită din sistemul public, vei primi și suma pe care ai economisit-o și ai investit-o în Pilonul II. În cazul decesului, suma nu este blocată, ci va fi moștenită de membrii familiei. 

De asemenea, este important sǎ știi că suma finală nu poate fi mai mică decât cea cu care ai contribuit, ci aceasta ar putea fi mai mare, în funcție de strategia de investiție a administratorului fondului. Poți afla care este furnizorul tău de pensie privată, dar și suma strânsă până la acest moment, online, fără să fie nevoie de cont, pe pagina Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România

 

Pilonul III

Pilonul III de pensii, cunoscut și sub numele de sistemul de pensii facultative, este o modalitate flexibilă și opțională de a economisi pentru viitor. Dacă ești interesat să îți construiești o rezervă suplimentară pentru bătrânețe, acest sistem poate fi soluția perfectă. Mai mult, poți să contribui cu bani în funcție de cât poți sau vrei, fie regulat, fie când ai ocazia. 

Diferența principală între Pilonul II și Pilonul III este că Pilonul II provine din salariul brut, deci din sumele care îți sunt deja oprite de stat, în timp ce pentru Pilonul III trebuie să plătești tu, direct din salariul pe care îl primești în mână.

Poți retrage banii din Pilonul III doar după ce împlinești 60 de ani, iar în cazul decesului, suma va fi transferată moștenitorilor. 

Planificarea viitorului este extrem de importantă pentru a menține același standard de calitate a vieții. Cu un mic efort, te poți pregăti pentru un viitor confortabil după retragerea din activitate. 

 

Citește și articolele:

Provident mai aproape de client: „Zilele Clientului”

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
PROGRAM
luni-vineri:
8:00 - 20:00
sâmbătă
9:00 - 17:00
SUNĂ LA
021 275 75 75
(apel cu tarif normal)
021 9877
(apel cu tarif normal)
VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.

AI ÎNTREBĂRI?
Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente