Beneficiază de servicii medicale gratuite!

Cu toții vrem să economisim sau să amânăm cheltuieli importante. Când vine vorba însă despre sănătatea ta, e mai bine să previi sau să te îngrijești din timp, ca să te asiguri că ții lucrurile sub control.

Hai să descoperim împreună la ce servicii medicale compensate și gratuite ai dreptul în România și cum poți să faci din sănătatea ta o prioritate, fără să îți golești portofelul!

Nu uita că, la fiecare împrumut nou Provident, poți opta și pentru ProviAsigurare. Vei fi astfel mai pregătit în cazul unor situații neprevăzute!

Servicii medicale compensate și gratuite la care ai dreptul în țara noastră:

 

1. La medicul de familie

Ești înscris pe lista unui medic de familie, în calitate de asigurat cu sau fără venit, sau ești coasigurat (beneficiezi de asigurare de sănătate pe baza unui alt membru al familiei care te-a luat în întreținere)?

Medicul tău de familie îți poate acorda în mod gratuit numeroase tipuri de servicii medicale: de la consult, până la prescrierea și chiar administrarea unor medicamente. În plus, acesta poate face gratuit și vizite la domiciliul tău și te va îndruma către alți medici din sistemul public de sănătate.

Dacă nu ești asigurat în cadrul sistemului public de asigurări sociale, vei suporta costurile pentru analize și tratamentul prescris de medicii de familie.

Vei beneficia gratuit însă de:

  • servicii medicale în caz de urgență,
  • supraveghere medicală gratuită pe perioada sarcinii și în primele 6 săptămâni de după naștere,
  • supravegherea bolilor cu risc crescut de răspândire,
  • planificare familială.

Acest proiect îți oferă foarte multă libertate, de la obiectele pe care le pui în fiecare compartiment, până la materialele pe care le folosești în realizarea acestuia. Nu uita că poți profita de această perioadă să le oferi și celor mici provocări – cum ar fi să citească sau să își ordoneze jucăriile.


2. La medicul specialist

Dacă ești asigurat, pe baza biletului de trimitere de la medicul tău de familie poți beneficia de servicii medicale gratuite și compensate la medici specialiști. Cele mai multe servicii acordate de medicii specialiști sunt gratuite, însă pentru anumite investigații s-ar putea să fie nevoie să plătești, chiar dacă ești asigurat.

Dacă nu ești asigurat, vei beneficia de ajutorul medicului specialist în caz de urgență, dar și în cazul unei boli cu risc ridicat de răspândire.

 

3. În spital, inclusiv la urgențe 

Dacă ești asigurat, trebuie să știi că cele mai multe servicii medicale în spital vor fi gratuite, cu anumite excepții. 

Dacă nu ai asigurare de sănătate, beneficiezi gratuit de servicii medicale de urgență în spital, dar și de spitalizare de zi ori spitalizare continuă (timp de mai multe zile), ambele gratuite: 

  • în caz de urgență, 
  • în cazul unor boli cu risc ridicat de răspândire 
  • în cazul nașterii (care este o urgență medicală).

 

4. Analize medicale

Dacă ești asigurat, pe baza recomandării medicului tău de familie sau a medicului specialist, poți beneficia de analize medicale gratuit, în centrele care au contract cu casa de asigurări de sănătate de care aparții. În plus, beneficiezi gratuit și de alte investigații cum ar fi: ecografii, radiografii, RMN, CT etc.

Îți recomandăm să soliciți aceste servicii în primele zile ale fiecărei luni, deoarece bugetele alocate de stat se termină rapid. Și femeile însărcinate beneficiază gratuit de majoritatea investigațiilor.

 

5. La medicul dentist

Poate nu știai, însă poți beneficia de anumite servicii medicale gratuite și compensate și la stomatolog, dacă ești asigurat și medicul dentist are contract cu casa de asigurări de sănătate de care aparții:

  • Servicii de prevenție și tratamente gratuite sau decontate cel mult 60% din costul lor: obturații, extracții, anestezii, detartraj cu ultrasunete, periaj profesional etc. 
  • Servicii de medicină dentară de urgență 
  • În plus, copiii sub 18 ani beneficiază gratuit de majoritatea tratamentelor stomatologice, dacă există buget pentru ele.

 

6. Medicamente compensate și gratuite

Dacă esti asigurat, beneficiezi de medicamente compensate și gratuite. În plus, primesc medicamente compensate și gratuite: copiii sub 18 ani, femeile însărcinate, tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani (dacă sunt elevi, ucenici sau studenți) precum și anumite categorii de pensionari. Mai exact, daca ești pensionar, compensarea anumitor medicamente poate varia în funcție de valoarea pensiei tale.

 

7. Proteze și alte dispozitive

În calitate de asigurat, beneficiezi în mod gratuit sau compensat de diferite dispozitive sau proteze: aparate auditive, proteze pentru mâini sau picioare, încălțăminte ortopedică, dispozitive pentru mers etc.

Formularul S2 (fostul E112)

În cazul în care ai nevoie de tratament de urgență în străinătate, tratament care nu poate fi acordat în România, trebuie să știi că poți beneficia de servicii medicale decontate într-un alt stat din Uniunea Europeană, accesând Formularul S2 (fostul E112).

Formularul nu acoperă cheltuielile de transport, cazare și alte cheltuieli suplimentare, banii fiind plătiți de casa ta de asigurări după finalizarea tratamentului.
Cardul European de Sănătate
Dacă ești asigurat în România și deții un Card European de Sănătate, poți beneficia de servicii medicale de urgență în orice stat UE.

Cardul European de Sănătate

Dacă ești asigurat în România și deții un Card European de Sănătate, poți beneficia de servicii medicale de urgență în orice stat UE.

Provident

Publicat la:
26 aug. 2024 08:00

Ne poți găsi și aici:

Facebook Instagram LinkedIn YouTube