10 idei practice pentru educația financiară a copiilor încă de la o vârstă fragedă

Noi, adulții, avem un rol esențial în a-i învăța pe copii cum să gestioneze chibzuit banii. Dar care sunt cele mai bune modalități de a face acest lucru?

Experții în educație financiară ne sfătuiesc să...

1. Începem educația financiară a copiilor de la o vârstă fragedă.

Chiar și copiii mici pot învăța ușor ce sunt banii, ce facem cu ei, care este valoarea lor, cum îi economism și de ce este important să îi cheltuim chibzuit. Dacă noi, ca adulți, îi învățăm aceste lucruri din timp, îi putem ajuta să dezvolte mai repede obiceiuri financiare bune și să le evite pe cele proaste.

2. Plătim numerar când copiii noștri sau ai celorlalți membri ai familiei ne însoțesc la cumpărături.

Pentru cei mici banii din contul bancar și folosirea cardului reprezintă concepte abstracte. Trebuie să le arătăm copiilor că banii sunt ceva palpabil, o resursă care se termină. În plus, astfel îi încurajăm să calculeze ei cât costă cumpărăturile și să numere restul.

3. Stabilim o alocație și reguli clare:

Pentru ce o oferim, ce sumă primesc copiii și pe ce o pot cheltui.

Alocația poate fi:

Cadou. Le oferim copiilor o sumă fixă care nu este condiționată de efectuarea unei activităţi, dar pe care să o putem modifica oricând, în funcție de comportamentul copiilor.

Recompensă. Le oferim celor mai mici membri ai familiei noastre ocazia de a învăța să-și câștige banii de buzunar, implicându-i în treburile gospodărești. Stabilim de comun acord cu ei o listă de responsabilități (spălatul vaselor, curățenia în propria cameră), precum și valoarea recompensei pentru fiecare îndatorire dusă la capăt cu succes.

Venit. Îi recompensăm punctual, pentru activitățile care nu intră în îndatoririle lor (de exemplu, micile servicii făcute rudelor sau vecinilor).
Experții financiari nu recomandă să le oferim copiilor, zilnic, o sumă de bani. Începând cu vârsta de 7 ani, cei mici pot învăța ușor cum să gestioneze o alocație săptămânală.

După un timp, putem trece la următoarea etapă de învățare, oferindu-le copiilor un buget lunar, pentru a-i ajuta să învețe să facă mici economii și să înțeleagă cum să-și planifice cheltuielile în timp.

4. Îi învățăm pe copii cum să își organizeze mai bine cheltuielile

Îi putem obișnui să-și treacă toate cheltuielile fie într-un caiet, fie într-o aplicație.
Îi învățăm să vizualizeze cât au cheltuit folosind diagrame colorate, grafice și desene amuzante.
Îi putem încuraja să țină 3 pușculițe diferite: una pentru cheltuieli (nevoi și dorințe), una pentru economisire și încă una pentru donații.

5. Folosim metoda învățării prin joc

Sunt multe activități creative cu ajutorul cărora copiii pot învăța despre bani și cheltuieli responsabile.

6. Le explicăm copiilor diferența între dorințe și nevoi

Ca să înțeleagă valoarea banilor, cei mici trebuie să facă diferența între cheltuielile absolut necesare – alimente, haine, întreținerea casei, plata utilităților – și cele opționale precum un telefon nou sau o jucărie pe care au văzut-o în desene animate.

7. Îi implicăm în gestionarea bugetului familiei

Le putem arăta copiilor sau nepoților noștri cum se face planificarea listei de cumpărături. Îi putem încuraja să ia singuri decizii și să aleagă dintre ofertele din magazine pe care ei le consideră mai avantajoase, și îi putem învăța cum să compare prețul, raportându-se la costul pentru un kilogram, nu doar la nivel de produs, acolo unde este posibil.

8. Stabilim împreună cu ei un obiectiv financiar clar pentru economiile lor

Un obiectiv îi va motiva pe cei mici să își gestioneze mai bine banii și să pună deoparte.

9. Arătăm înțelegere atunci când copiii iau decizii greșite în gestionarea banilor

Acestea reprezintă momente de învățare. Responsabilitatea noastră de adulți este să le arătăm cum să facă alegeri mai bune în viitor.

10. Lăudăm comportamentul financiar responsabil al copiilor

Este bine să vadă că suntem mândri de ei atunci când iau decizii financiare înțelepte, cum ar fi să economisească bani de buzunar pentru tabără sau să își asume îndeplinirea treburilor gospodărești pentru a primi o alocație mai mare. Faptul că îi apreciem îi va motiva.

Provident

Publicat la:
01 aug. 2024 09:22

Ne poți găsi și aici:

Facebook Instagram LinkedIn YouTube