Banii familiei: Cum îi gestionăm chibzuit
Banii și cheltuirea lor reprezintă una dintre principalele surse de discuții în familie. Cum faci ca lucrurile să decurgă lin și să gestionați împreună finanțele familiei cu succes, pentru o viață fericită și liniștită? Ne-am gândit să îți dezvăluim câteva trucuri simple care, cu siguranță, îți vor fi de folos:
Comunică mult și respectă-i pe cei apropiați
Fii pregătit să discuți cu partenerul de viață sau cu ceilalți membri ai familiei, ori de câte ori este nevoie, despre modul în care ar trebui să vă gestionați banii și despre ce schimbări este indicat să faceți. În acest fel, vei evita cheltuielile inutile și veți administra cu toții banii mai înțelept.
Stabilește obiective financiare comune
Înainte de orice, e important să stabiliți împreună ce vă doriți să faceți cu banii pe termen scurt, mediu și lung. Fie că vorbim despre o vacanță, renovarea locuinței, un nou frigider ori revizia mașinii familiei, cu un obiectiv clar în minte, veți fi mult mai motivați să vă gestionați banii eficient. Bineînțeles, lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Trebuie să vă gândiți împreună și la modalități prin care să îndepliniți obiectivele financiare propuse. Un cont de economii sau un împrumut pe care să îl puteți gestiona ușor pot fi soluții utile în acest sens.
Discută despre bani imediat după ce ai primit salariul
Iată un secret pe care nu îl cunosc foarte mulți: vorbiți despre bani imediat sau în primele zile de la primirea salariului, nu la final de lună. În acest fel, vei evita cu siguranță discuțiile care nu sunt pe aceeași lungime de undă, iar întreaga planificare lunară a banilor se va desfășura cu calm, fără presiune și fără riscul de a nu mai avea bani suficienți la finalul lunii.
Creează un buget comun
Poate că nu te-ai gândit la acest lucru până acum, însă în familie puteți face mult mai multe lucruri și din punct de vedere financiar. Pentru a vă gestiona banii cât mai eficient, e important însă să creezi un buget comun, care să includă atât veniturile familiei, cât și cheltuielile lunare.
Iată cum ar trebui să arate bugetul familiei tale:
- Fondul pentru cheltuieli lunare: trebuie să includă principalele categorii de cheltuieli din fiecare lună - facturi, mâncare, haine, combustibil etc.
- Fondul pentru concedii sau alte obiective financiare
- Fondul pentru situații neprevăzute
- Un fond de economii
- Bani pentru cheltuielile lunare ale fiecărui membru al familiei
Poți împărți bugetul familiei și mai simplu, după regula 50/30/20:
- 50% din bani pentru nevoi
- 30% pentru dorințele și obiectivele voastre imediate și pe termen scurt
- 20% pentru economii
Evită cumpărăturile din impuls și cheltuielile care nu sunt necesare
Veți economisi mai mulți bani dacă faceți cumpărături chibzuite și încercați să evitați să achiziționați lucruri de care nu aveți neapărată nevoie. În plus, puteți aplica diferite strategii pentru a reduce cheltuielile: liste de cumpărături, achiziții în cantități mai mari sau obiceiul de a urmări reducerile și promoțiile.
Bucură-te de zilele libere fără grija banilor!
Fraudele financiare: Cum te păzești de ele
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor
8:00 - 20:00
9:00 - 17:00
Completează formularul și vei fi
sunat în cel mai scurt timp posibil.