Românii sunt optimişti cu privire la creşterea economică a țării în perioada următoare

București, 1 iulie 2015 – 58% dintre clienții instituțiilor financiare nebancare din România consideră că economia României se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, în timp ce 19% dintre ei apreciază că situația economică va rămâne stabilă în 2015, potrivit unui studiu desfășurat de compania britanică de cercetare GfK în toate țările în care este prezent International Personal Finance (IPF), grupul din care face parte Provident Financial România. Cercetarea a fost realizată în perioada martie-aprilie 2015 pe un eșantion total de 8.040 de clienți Provident din 8 țări, dintre care 1.034 din România. Prin comparație, în restul țărilor europene unde este prezent IPF, doar 23% dintre respondenți se așteaptă, în medie, la o evoluție pozitivă a economiei țării lor.

4 din 10 respondenți, mulțumiți de nivelul de trai

44% dintre participanții români la sondaj au spus că sunt mulțumiți de nivelul actual de trai. În plus, 70% dintre ei sunt încrezători că situația financiară personală se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, principalele motive fiind schimbarea circumstanțelor familiale (33%), schimbarea locului de muncă (16%) sau creșterea veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%). 1 din 5 participanți la studiu se așteaptă la o situație financiară stabilă comparativ cu 2014.

În ceea ce privește preocupările în perioada imediat următoare, costul de trai reprezintă principala grijă pentru 47% dintre respondenții din România. 18% sunt preocupați cu privire la pierderea locului de muncă, iar 9% se arată îngrijorați de presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familial. Lipsa veniturilor disponibile este o preocupare pentru doar 8% dintre clienți, alături de cheltuielile cu educația.

Percepția clienților noștri asupra perspectivelor economice și a situației financiare personale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an. Cercetarea confirmă preocuparea lor pentru asigurarea unui buget personal echilibrat, prin luarea unor decizii financiare responsabile, putând astfel gestiona cu mai multă ușurință cheltuielile zilnice. Vom continua să răspundem așteptărilor și aspirațiilor clienților noștri cu împrumuturi simple, cu costuri fixe și transparente, acordate într-un mod responsabil, care să-i ajute să transforme oportunități în povești frumoase”, a declarat Neil Dalgliesh, directorul de operațiuni al Provident Financial România.

91% dintre clienți împrumută sume potrivite situației lor financiare

Aproape 40% dintre respondenții români consideră facil să acceseze un împrumut atunci când este important pentru ei. Mai mult, 93% spun că se gândesc foarte atent înainte de a lua un credit, iar 91% împrumută doar sume de bani potrivite situației lor financiare, pe care le pot rambursa fără a pune presiune pe buget. 43% dintre participanții la studiu declară că susțin cheltuielile zilnice cu mai multă ușurință decât în 2014 și 28% spun că sunt mai prudenți. Cei mai mulți dintre ei iau împrumuturi pentru cheltuieli neașteptate, pentru îmbunătățiri în locuință, cheltuieli medicale sau pentru educația copiilor. Principalele aspecte pe care clienții le iau în calcul atunci când vor să ia un împrumut sunt capacitatea de a plăti confortabil ratele lunare (66%), suma totală pe care trebuie să o ramburseze (42%) și perioada împrumutului (41%).

3 din 10 respondenți au spus că reușesc să facă economii cu regularitate și, dintre aceștia, peste 55% pun bani deoparte pentru pensii private, cu scopul de a-și asigura un trai liniștit (30%) și a reduce impactul scăderii veniturilor lunare asupra nivelului de trai după pensionare (23%).

Cercetarea GfK face parte dintr-o inițiativă desfășurată în rândul clienților grupului britanic IPF în toate cele opt țări în care acesta este prezent: România, Bulgaria, Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Mexic. Rolul studiului este de a identifica modalitatea în care consumatorii percep climatul socio-economic, care este comportamentul lor de economisire și creditare și care sunt cele mai importante preocupări ale acestora.

Vezi aici Infograficul!


Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente