Cum îţi planifici bugetul de vacanţă

planificare buget de vacantaDe bugetul pe care îl aloci vacanței, depind, laolaltă, transportul, cazarea şi activitățile pe care le vei desfăşura. Un buget bine stabilit, care prevede chiar și lucrurile neprevăzute, te va ajuta mult mai bine să te descurci, fără a cheltui suplimentar.  

 

În primul rând, dacă ai un buget limitat, este bine să iei în calcul mai multe alternative de vacanță. O singură destinație nu este suficientă deoarece sunt mai mulți actori de care ar trebui să ții cont pentru a-ți asigura o vacanță accesibilă. Factori precum prețul cazării sau costul prea ridicat al transportului te-ar putea face să te răzgândești.

Nu uita nici de perioada în care alegi să îți petreci vacanța. Evită să mergi la mare sau la munte în plin sezon, atunci când prețurile explodează la toate unitățile de cazare. De asemenea, înainte să vizitezi un oraș, fie și pentru un city-break, verifică dacă în acea perioadă sunt evenimente speciale, precum concerte sau festivaluri, pentru că riști să nu gășești cazare la un preț acceptabil.


Transportul

De cele mai multe ori este bine să iei în calcul toate posibilitățile de transport pentru a vedea care este cea mai accesibilă ca preț. Rezervă biletele de avion cu câteva luni înainte pentru a beneficia de prețuri avantajoase. De asemenea, dacă distanța până la destinație nu este foarte mare, apelează la companii low-cost. Ține cont și de promoțiile pe care companiile aeriene le scot periodic pentru a cumpăra bilete la prețuri mult mai mici. Încearcă să eviți pe cât posibil bagajul de cală și foloșeste bagajul de mână, pentru a mai economisi bani, dar și pentru o libertate mai mare de mișcare. Dacă zborurile către destinația dorită depășesc bugetul tău, atunci caută rute alternative. De exemplu, CFR are multe oferte pentru rutele internaționale sau poți alege să circuli cu autocarul.

Cazarea

Înainte să faci o rezervare pentru cazare, informează-te pe site-urile de profil, pe forum-uri sau apelează la prietenii care au mai fost acolo. Nu trebuie să alegi o cameră de hotel extrem de luxoasă, cu nenumărate beneficii, pentru că, cel mai probabil, nu vei petrece foarte mult timp în camera de hotel. Alternativele, mult mai avantajoase ca preț, sunt hostel-urile sau apartamentele, cu amendamentul că trebuie să citești cu atenție toate recomandările lor.

Transportul local

În primul rând, interesează-te de variantele de transport în orașul respectiv și evită, pe cât posibil, să apelezi la taxiuri care, de cele mai multe ori, sunt foarte scumpe. În funcție de cât timp petreci în acel loc, cumpără bilete pentru mijloacele de transport în comun valabile pe mai multe zile. Sunt mai ieftine decît dacă ai cumpăra bilete pentru o singură călătorie. O altă variantă este să închiriezi o mașină cu care să te poți deplasa pe distanțe mai lungi, dacă obiectivele turistice sunt poziționate la câțiva zeci de kilometri depărtare. Așa vei avea mai multă libertate de mișcare și nu vei fi constrâns de programul mijloacelor de transport în comun.

Dacă nu ai ales o vacanță all-inclusive, poți afla de pe forum-uri sau de pe site-urile de turism locurile unde se mânâncă bine și ieftin. Evită pe cât posibil zonele turistice  și mergi în cartierele tradiționale. Alege meniul zilei, așa poți încerca mâncarea specifică locului și nici nu plătești foarte mult. De asemenea, poți rezerva o cameră la hotel cu chicinetă, unde îți poți prepara chiar tu mâncarea, fiind mult mai ieftin decât la restaurantele locale.

Stabilește ce vrei să faci în vacanță

Vrei să stai la plajă, să schiezi sau să vizitezi obiective turistice? În funcție de acest lucru îți poți face o ideea de ce sumă vei cheltui. Dacă vrei să vizitezi muzee, interesează-te din timp de zilele în care acestea au intrarea gratuită. În multe orașe turistice se fac tururi gratuite cu ghid. Vei găsi cu siguranță informații la punctele turistice.

Mai mult, nu uita de asigurarea de călătorie, care te poate scăpa de multe evenimente neplăcute și cheltuieli în plus: accidente, probleme de sănătate sau pierderea bagajelor. 

                                                                                                        Articol scris de Ana Smădeanu, specialist în jurnalism turistic

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente