Deseori sunt întrebat cum am ajuns să îmi transform pasiunea în business, ce noroc a dat peste mine şi, mai ales... cum de încă reuşesc să mai fac asta?!
Acum 6-7 ani când am început să scriu pe blog şi uşor-uşor să reduc activitatea corporatistă, familia, prietenii şi cam toată lumea din anturajul meu mă considera uşor atipic. De ce? Pentru că părea imposibil să reuşesc să îmi plătesc facturile şi să am viaţa pe care mi-o doresc dintr-o activitate făcută din pasiune, pentru că erau prea puţini cei care, până la acel moment, reuşiseră să facă un business din plăcerea de a călători, iar toate semnele spuneau că eşecul era aproape evident. Acum, oamenii şi lucrurile s-au schimbat şi mă bucur să citesc deseori despre tineri care îşi încep mici business-uri din pasiune.
De când am început eu, am traversat o criză economică, mi-am format o familie şi am un baieţel. În continuare lucrez din pasiune, am business-ul propriu şi, între timp, am mai pus bazele câtorva idei de afaceri.
Care sunt elementele de care am ţinut cont? Cei de la Provident m-au invitat să fac parte din campania lor de susţinere a oamenilor care îşi doresc să-şi transforme pasiunea într-un mic business, antreprenori mici cu visuri mari. Fie că este vorba de fotografie, gătit, pictură sau origami, fiecare dintre noi are o pasiune pe care, măcar o dată, s-a gândit să o transforme într-o sursă de venit.
Vă ofer în continuare 5 sfaturi de care puteţi ţine cont când vă decideţi să începeţi o afacere, fără a avea ignoranţa de a spune că reprezintă adevărul absolut. Fiecare are norocul şi drumul lui în viaţă, dar eu cred că ar trebui să ţinem cont măcar de cele de mai jos:
Şi la acest ultim punct o să mă opresc puţin, pentru că avem senzaţia că proiectele personale nu au nevoie de investiţii. Ei bine, nu e chiar aşa. Mergând pe principiul că vei câştiga pe masura investiţiei, trebuie să îţi asumi şi un anumit cost. E un risc, evident. Dar în cazul meu, pentru un website trebuie să plăteşti interfaţa, ore de programare şi un programator bun, trebuie să ai un set de fotografii profesioniste, un aparat DSLR bun, să investeşti în călătorii, SEO, promovare pe Facebook etc. Estimez costurile mele lunare doar cu partea tehnică şi promovarea blogului undeva pe la 800-1000 de euro.
Şi revin acum la ceea ce scriam la începutul acestui articol. Companii precum Provident, pe care până acum poate le-aţi privit doar din punct de vedere al consumatorului de produse şi nu din punct de vedere al unui potenţial antreprenor, se gândesc la aceşti mici întreprinzători la început de drum şi oferă sprijin financiar pe termen scurt, pentru a reuşi să îşi lanseze business-ul sau pentru a pune în practică un proiect anume.
Sunt multe idei, importantă este dorinţa. Indiferent dacă vrei să începi prin a-ţi cumpăra un aparat foto sau o cameră video pentru a fotografia/ filma la nunţi, sau primul stup de albine dacă vrei să te apuci de apicultură, ori o dronă pentru a face filmări aeriene la pensiuni şi hoteluri, sau o masă şi echipamente de masaj dacă vrei să îţi faci o mică firmă care oferă relaxare corporatiştilor la birou...indiferent ce ai vrea să faci şi ai nevoie de o sumă nu foarte mare de bani, dar pe care nu ţi-o poţi permite în acel moment, există companii, precum Provident, la care poţi apela şi de la care să primeşti banii mai repede decât de la o bancă, evident şi cu costuri ceva mai mari, dar şi cu o mai mică bătaie de cap.
O altă poveste despre afaceri pornite din pasiune este cea din spotul campaniei Provident, “Fotografa”, care prezintă povestea unei tinere care își transformă pasiunea într-o mica afacere, cu un împrumut de la Provident cu care își achiziționeză un aparat foto profesional. Totodată, campania “Fotografa” aduce în prim plan împrumutul în valoare de 10.000 de lei pe perioade de până la 18 luni lansat de Provident anul trecut, potrivit pentru persoanele care vor să-și transforme o pasiune într-un mică afacere.
Rǎzvan Pascu este consultant în marketing turistic şi antreprenor. Conduce propria agenţie de comunicare şi evenimente.
De-a lungul vremii a călătorit în peste 70 de ţări. Impresiile sale de călătorie sunt urmărite de peste 150.000 de români pe Facebook,
fiind implicat în mai multe organizaţii naţionale de promovare şi dezvoltare a antreprenoriatului.