Grădina verticală din balcon

Într-un oraș mare și aglomerat, în care zgomotul și poluarea scad considerabil calitatea vieții, îți dorești, inevitabil, să te refugiezi într-un spațiu verde și relaxant. Cum majoritatea persoanelor locuieşte în mici apartamente de bloc, soluția cea mai la îndemână este crearea unei grădini verticale în balcon.

Încăperile mici au multe dezavantaje, însă stimulează imaginația, în sensul că te mobilizează să te gândeşti la idei creative de optimizare a spațiului și să găseşti noi oportunități de amenajare. Nu face excepție nici balconul, un spațiu redus ca dimensiuni, dar luminos și permisiv în ceea ce privește creșterea plantelor.

La aceste aspecte s-au gândit peisagiștii atunci când au dezvoltat conceptul de grădină verticală. O astfel de “grădină” ocupă puțin din suprafața utilă (cum ar fi Vertigarden, Olanda)  tocmai pentru că se desfășoară pe verticală.

Există multe modalități de creare e unei grădini verticale, de la simplele suporturi din lemn sau metal pentru ghivece (cu plante exotice, flori, mirodenii sau legume) și până la lamelele sau panourile din lemn exotic (identice cu ale pardoselii) care susțin ghivecele cu aspect natural sau cu design inovator, pentru a accentua efectul decorativ.

Desigur, pot fi menționate și soluții economice de creare a unei grădini verticale și care să nu implice utilizarea ghivecelor, cum ar fi: modelul ‘’buzunarelor” (realizate din materiale reciclate, fixate cu ajutorul unor cârlige pe o bară de metal), a “tăviței” (realizată din plastic, în formă dreptunghiulară) sau a jgheabului de acoperiș (jgheaburi reciclate). 

 

Articol scris de Elena Vîrlan, specialist în domeniul home & deco.


Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente