La ce trebuie să fii atent când ceri băncii să suspende plata ratelor. Condițiile oferite de stat nu sunt mereu cele mai bune

 

De luni, 6 aprilie, după publicarea în Monitorul Oficial a normelor aferente, sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca Ordonanța de Urgență 37/2020, care reglementează posibilitatea de a suspenda plata ratelor bancare, să își poată face efectele. Mai simplu spus, clienții băncilor din România pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de la o lună la 9 luni. Condițiile definite de actul normativ le vom reda mai jos, punctual. 


Înainte de aceasta, însă, e bine să știi câteva lucruri care nu sunt trecute în nicio lege:

1) Gândește-te foarte bine înainte să suspenzi ratele și nu uita că aceste rate nu sunt anulate ci doar suspendate. Adică, după perioada de suspendare o să plătești iar către bancă și o să plătești chiar mai mult decât înainte. Înainte de a apela la această cale pentru a te echilibra financiar, analizează și vezi dacă nu cumva sunt și alte soluții sau alte zone unde ai putea "tăia".

2) Întreabă banca ta dacă are și o ofertă proprie pentru suspendarea ratelor. Sunt bănci mari în România care au oferte care, în anumite situații pot fi mai avantajoase decât cea de la stat. De exemplu, sunt bănci care pentru suspendări de până la 3 luni nu percep deloc dobândă. 

3) În cazul în care ai un împrumut cu dobândă mare luat pe perioadă scurtă, suspendarea nu pare deloc o idee bună, pentru că s-ar putea ca după nouă luni de neplată să te trezești că ai de plătit rate de câteva ori mai mari decât cele de dinainte. 

 

Ce spune OUG 37/2020

  • Suspendarea se aplică tututor tipurilor de credite, carduri de credit, împrumuturi de la IFN și contractelor de leasing.
  • Se aplică doar clienților care nu înregistrează restanțe
  • Se aplică doar clienților ale căror venituri au fost afectate de criza COVID 19
  • Pentru a beneficia de suspendare, debitorii trebuie să trimită o scrisoare sau un e-mail băncii, la adresa precizată în contract. Banca sau IFN-ul trebuie să răspundă în maximum 45 de zile.
  • Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului
  • Statul garantează plata dobânzii la credite ipotecare, prin FNGCIMM
  • Contractele de credit se modifică prin efectul legii, fără acte adiționale


Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .


Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente