De luni, 6 aprilie, după publicarea în Monitorul Oficial a normelor aferente, sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca Ordonanța de Urgență 37/2020, care reglementează posibilitatea de a suspenda plata ratelor bancare, să își poată face efectele. Mai simplu spus, clienții băncilor din România pot amâna plata ratelor pentru o perioadă de la o lună la 9 luni. Condițiile definite de actul normativ le vom reda mai jos, punctual.
Înainte de aceasta, însă, e bine să știi câteva lucruri care nu sunt trecute în nicio lege:
1) Gândește-te foarte bine înainte să suspenzi ratele și nu uita că aceste rate nu sunt anulate ci doar suspendate. Adică, după perioada de suspendare o să plătești iar către bancă și o să plătești chiar mai mult decât înainte. Înainte de a apela la această cale pentru a te echilibra financiar, analizează și vezi dacă nu cumva sunt și alte soluții sau alte zone unde ai putea "tăia".
2) Întreabă banca ta dacă are și o ofertă proprie pentru suspendarea ratelor. Sunt bănci mari în România care au oferte care, în anumite situații pot fi mai avantajoase decât cea de la stat. De exemplu, sunt bănci care pentru suspendări de până la 3 luni nu percep deloc dobândă.
3) În cazul în care ai un împrumut cu dobândă mare luat pe perioadă scurtă, suspendarea nu pare deloc o idee bună, pentru că s-ar putea ca după nouă luni de neplată să te trezești că ai de plătit rate de câteva ori mai mari decât cele de dinainte.
Ce spune OUG 37/2020
Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .