"S-a prăbușit prețul petrolului! Să mă aștept să iau benzină gratis?". Avem vești bune pentru tine, dar nu e cum te așteptai

 

O știre care este pe buzele tuturor de câteva zile, inclusiv pe buzele celor care nu au cum și nici nu au de ce să înțeleagă în profunzime mecanismele piețelor, adică probabil peste 90% din oameni: prețul petrolului a devenit negativ pentru prima dată în istorie. Nu o să intrăm în detalii din acest punct de vedere, dar hai să vedem puțin ce înseamnă acest lucru și ce s-a întâmplat de fapt. Nu "petrolul" are un  preț negativ, ci contractele cu scadență în luna mai pentru cel mai cunoscut sortiment de petrol. Pentru scadențe mai lungi, prețul barilului ajunge la 20-22 de dolari, încă.

Mai pe înțelesul tuturor, cumpărătorii nu cred că, în luna mai, vor mai avea nevoie de petrol peste cel stocat deja (având în vedere scăderea activității economice din cauza COVID 19) și atunci producătorii au ajuns să plătească doar pentru a îl da cuiva care are unde să îl depoziteze. Nu este deloc o explicație științifică sau tehnică, dar arată cam ce se întâmplă. Faptul că petrolul are încă preț pentru contractele cu scadența spre finalul anului, de exemplu, sau anul viitor, arată, totuși, că piața își poate reveni. Până atunci, însă, să revenim noi la ce ne interesează pe toți: produsul finit, adică benzina sau motorina. Multă lume se întreabă, mai în glumă, mai în serios: "O să iau benzină gratis dacă petrolul a ajuns să nu mai aibă preț?". Avem o veste bună și una proastă pentru cei care își pun această întrebare.  Vestea bună este că prețul ei va scădea. Mai lent poate decât în alte țări, dar va scădea și va scădea substanțial, în primă fază cu cel puțin 1 leu per litru, potrivit calculelor specialiștilor. Vestea proastă este că prețul benzinei nu va fi niciodată 0 și de fapt vei plăti oricum cel puțin vreo 2 lei, indiferent de prețul petrolului. Uite și de ce:

 

  •   Procentual, la prețurile actuale, care sunt în scădere, s-a ajuns ca 55% din prețul benzinei să fie taxe, iar la motorină procentul este de 51%.
  •   Acciza este fixă, si este de 1,77 lei pe litrul de benzină și 1,62 de lei pe litrul de motorină, potrivit legii
  •   Legislația românească prevede că se percepe TVA și la acciză, deci în total vorbim, pentru aceste două componente, de 2,10 lei pentru benzină și de 1,92 lei pentru motorină.

 

Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .

 
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente