Pandemia ți-a tocat din banii pe care îi ai în contul de pensie privată. E adevărat, dar e cazul să te îngrijorezi?

 

Ca toate piețele financiare din România și din lume, sectorul pensiilor private a fost afectat de panica generată de pandemia de Coronavirus. Prețul acțiunilor pe care cele opt fonduri le-au cumpărat au scăzut și, prin urmare a scăzut și valoarea unității de fond, denumită tehnic Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Acest indicator, care poate fi consultat zilnic pe site-ul ASF, să știm, în timp real, câți bani mai avem în contul de pensie. Nu trebuie decât să înmulțești numărul unităților de fond pe care le deții cu nivelul VUAN ca să afli câți bani mai ai în cont. Cine a făcut asta în ultima săptămână a văzut că sumele acumulate au scăzut. Au scăzut cu 9%, 10% sau 13% și 15%, în funcție de fondul unde cotizezi, față de luna februarie. Dar e cazul să te îngrijorezi? Există pericolul să nu îți mai iei pensia? Cât de gravă este o scădere de o lună? Uite câteva explicații care te vor ajuta să răspunzi la aceste întrebări.

Sistemul de pensii private obligatorii este mai sigur decât alte forme de economisire, după cum explică și Dan Armeanu, vicepreședintele ASF pentru sectorul pensii private. În acest sens, este de precizat că legea garantează suma acumulată din plata contribuției, indiferent de situație. Altfel spus, chiar și în cazul în care sistemul va avea pierderi sau în situația puțin probabilă în care un administrator ar da faliment, contribuabilii își vor primi sumele cotizate, chiar dacă fără un adaos (în cazul în care randamentul va fi negativ pe întreaga perioadă de cotizare). Garantarea sumei cotizate este asigurată de mai multe mecanisme, primul dintre ele fiind provizioanele constituie de către administratori. Ultimul mecanism este unul în care este implicat și statul și presupune ca plata să se facă de către Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, care, prin lege, are inclusiv posibilitatea de a se împrumuta de la stat în cazul în care nu are suficiente lichidități. Acest fond este alimentat tot de către administratorii de pensii private.

"România are unul dintre cele mai moderne sisteme de pensii private de tip contribuții definite şi totodată unul dintre cele mai puternice modele de siguranţă. Nu mai puţin de zece elemente de siguranţă fac din Pilonul II un sistem solid şi sigur pentru cele peste 7 milioane de participanţi, dintre care menționăm: rata minimă de rentabilitate, garantarea contribuţiilor nete, separarea activelor, supravegherea prudenţială şi Fondul de Garantare. Legislaţia care stă la baza sistemului de pensii private prevede constituirea de provizioane tehnic din resursele proprii ale administratorilor, astfel încât contribuțiile nete ale participanților la fondurile de pensii administrate privat să fie garantate. Provizionul este reprezentat de un volum adecvat de lichidităţi, corespunzător angajamentelor financiare rezultate din prospectul schemei de pensii, care vor acoperi inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate şi longevitate şi/sau nivelele stabilite ale pensiilor, în masura în care acestea sunt prevăzute în schemele de pensii administrate privat. ", explică vicepreședintele Dan Armeanu. 

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare că pensiile private reprezintă investiții pe termen lung, motiv pentru care o fluctuație de o lună sau chiar de un an nu este atât de relevantă. Grosul pensiilor vor intra la plată abia în jurul anului 2030, când vor împlini vârsta de pensionare cei care erau aproape de limita de 35 de ani la începutul sistemului, în 2008. Până acum, administratorii au reușit să aducă un plus de peste 150% , ca randament din investiții. Peste 60% din banii de pensii sunt plasați în titluri de stat, considerate instrumente foarte sigure și circa 20% în acțiuni bursiere. De altfel, pierderile din ultima lună vin aproape exclusiv din scăderea Burselor, fenomen global care a afectat toate formele de investiții. Restul de 20% sunt în obligațiuni corporative sau municipale ori depozite bancare.


Punctual, uite ce spun și administratorii de fonduri de pensii private:

• Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat semnificativ economia globală, piețele de capital și cotațiile tuturor activelor financiare.  

• Scăderile cotațiilor bursiere de circa 25% în România și principalele piețe europene (Germania, Franța, Marea Britanie) au dus la o depreciere temporară a valorii activelor administrate de Pilonul II de pensii private.  

• Performanțele investiționale ale Pilonului II rămân pozitive atunci când sunt privite pe termen mai lung (1, 3, 5 și 10 ani). Situația actuală este temporară, cauzată de o situație obiectivă evidentă, iar experiență arată mereu o recuperare a valorii activelor odată cu revenirea la normal a activității economice. 

 

Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici.


Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente