COVID 19 lovește în plin românii care vor să își cumpere o locuință. Băncile încep să închidă robinetele creditului. Care este, totuși, vestea bună și ce ar trebui să faci în perioada aceasta

 

Ca de fiecare dată când au apărut perioade de criză, băncile dau semne că vor fi mult mai atente la felul în care dau împrumuturi, în contextul crizei economice ce însoțește criza sanitară COVID 19.  Nu doar în România, ci peste tot în lume. Și nu ar fi o dramă chiar atât de mare dacă de felul în care băncile dau împrumuturi nu ar depinde viitorul a sute de mii, poate chiar milioane de familii sau potențiale familii. Mulți vor trebui să își amâne, în această perioadă, planurile pemntru a își cumpăra o nouă locuință și, implicit, poate chiar cele pentru a își întemeia sau lărgi familia.

Primul semn că ceva se schimbă a fost dat deja de una dintre cele mai mari bănci din sistem care a anunțat că mărește avansul minim cerut clienților care vor un credit pentru locuință la 35%. Altfel spus, dacă vrei să îți iei o casă pe credit cu ajutorul acestei bănci, iar casa respectivă costă 100.000 de euro, va trebui să dispui de 35.000 de euro pentru a putea primi restul de la bancă. Înainte de acest anunț, avansul minim era 15%, adică la 100.000 trebuie să dispui de doar 15.000 de euro. Banca respectivă a revenit asupra deciziei, până la urmă, dar tot a crescut avansul la 25%. Pentru specialiști e clar că drumul, însă, este acesta și este doar o chestiune de timp până când băncile vor mări avansul, așa cum au mai făcut-o în perioade de criză.  

Totuși, există și o veste bună. Pentru cei care au economii suficiente pentru a își lua o locuință viitorul sună bine, paradoxal și pentru că băncile vor fi mai prudente cu finanțările. Credite mai puține înseamnă vânzări mai puține, iar vânzări mai puține înseamnă întotdeauna prețuri mai mici. Prețurile locuințelor vor scădea în urmtoarea perioadă și este posibil ca pentru mulți dintre cei care au economii aceste locuințe să devină accesibile, chiar și fără un credit.  Așadar, cel mai bine ar fi ca, dacă intenționezi să îți iei o locuință să amâni puțin planurile și să începi să economisești bani o perioadă, de exemplu suma lunară pe care ai fi plăti-o pe rată și în 2-3 ani e posibil să ai surpriza ca prețurile să fie mult mai accesibile decât în prezent. 

Ar mai fi de spus și că, în cazul orașelor mici, din provincie, s-ar putea ca schimbările să nu fie atât de mari. Și în prezent multe dintre bănci practică un avans dublu sau chiar mai mare față de cel din București și orașele mari (adică minimum 35%) , având în vedere prețurile mult mai mici din orașele de provincie. 

 

Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .

  

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente