Poți suspenda ratele la credit, card de credit sau leasing, dar nu poți suspenda toate plățile. Uite ce costuri îți rămân și de ce e bine că e așa

 

Ordonanța de urgență 37/2020 și normele care i-au urmat dau posibilitatea populației, liber profesioniștilor, persoanelor fizice autorizate și anumitor firme mici și mijlocii să suspende plata ratelor la credit pe o perioadă de până la 9 luni, cel mult până la finalul acestui an. Este bine de știut, însă, că suspendarea ratelor și a dobânzii echivalente nu înseamnă sistarea tuturor obligațiilor pe care clienții le au către bănci ori Instituții Financiare Nebancare (IFN). În fapt, în cazul leasingului auto, obligațiile de plată ce rămân în continuare pot ajunge la sume destul de importante, dar sunt esențiale pentru viitorul financiar al clientului.

Este vorba despre asigurările atașate creditelor, cardurilor de credit contractelor de leasing și tuturor celorlalte produse amintite în OUG 27/2020. Până acum, peste 150.000 de persoane.

Îți arătăm, mai jos, cele mai importante categorii de asigurări atașate creditelor, cardurilor de credit, împrumuturilor pe termen scurt de la IFN și contractelor de leasing. Înainte de aceasta, însă, trebuie subliniat că, cel puțin unele dintre aceste asigurări sunt esențiale pentru siguranța financiară a debitorului, iar o suspendare a plății lor, care ar duce automat la suspendarea acoperirilor pe care le includ, nu ar face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării viitorul financiar al debitorului.

De exemplu, ca să luăm doar cele mai populare asigurări, fără CASCO, orice daună dintr-un accident ar fi pusă în seama șoferului, care este și debitor pentru firma de leasing, iar costurile pot ajunge ușor la mii de euro, chiar și în cazul unui accident ușor spre mediu. Fără RCA, puteți ajunge chiar în situația de a fi dat în juddecată pentru daune uriașe, în cazul unui accident cu victime pe care îl provocați.

Fără asigurarea de locuință atașată creditelor ipotecare, care nu costă mai mult de 100 de euro pe an, este destul de evident nu doar că orice daună mai mică va fi plătită din propriul buzunar, dar se poate ajunge, în cazuri extreme, inclusiv la imposibilitatea de a mai utiliza locuința deși creditul trebuie plătit în continuare.

Nu în ultimul rând, fără asigurarea de viață, familia dumneavoastră va trebui să suporte, în caz de deces, plata tuturor ratelor, până la finalul creditului.

 

Iată, așadar, asigurarile pe care le veți plăti în continuare precum și valoarea lor pentru câteva cazuri concrete din categoria medie:

Leasing auto. Automobil în valoare de 25.000-30.000 de euro. Plăți lunare totale (rate, dobânzi, asigurări), aproximativ 2.400 de lei. Asigurarea CASCO ajunge la 400 de lei lunar, cea RCA la circa 80-100 de lei. În total, vorbim de aproximativ 100 de euro lunar care vor rămâne de plătit, indiferent dacă ratele sunt suspendate. Adică peste 25% din plățile totale rămân în piciore

Credit ipotecar/imobiliar. Locuință în valoare de 70.000-90.000 de euro, București. Rata lunară pentru o perioadă de rambursare de 25 de ani ajunge în jur de 250-270 de euro. Asigurarea locuinței este obligatorie și ajunge 80-100 de euro pe aan cazul nostru. Asigurarea de viață va atimnge 400-500 de euro pe an. În total până la 600 de euro pe an, adică 50 de euro pe lună. Circa 20% din costurile totale rămân în picioare. 

- Orice alt tip de credit sau card de credit luat de la bancă. Asigurarea de viață este standard și reprezintă până la 5-10% din costurile lunare totale. Uneori există atașate și asigurări speciale pentru pierderea cardului sau spargerea contului ori altele.

 

Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .

 
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente