Ai probleme cu firma sau PFA-ul tău din cauza crizei COVID? Fug furnizorii și partenerii după tine? Uite cum te ajută statul în starea de alertă.

 

Legea care reglementează practic viața socială și economică de după 15 mai, când a expirat starea de urgență și a început starea de alertă, conține și un capitol special dedicat insolvenței. Sunt modificări substanțiale, care vizează termenele și pragurile specifice procedurilor de preinsolvență și insolvență. Debitorii, mai ales cei care sunt afectați direct de măsurile luate de autorități în contextul pandemiei de Covid 19, beneficiază de măsuri favorabile. Printre altele, executarea silită pe creanțele curente se suspendă, iar cererile de insolvență pe numele firmelor afectate direct de măsurile administrative anti COVID 19 se vor putea introduce doar în condiții mult mai restrictive. Planurile de reorganizare se prelungesc cu până la 5 ani, iar datoria minimă pentru care poate fi cerută insolvența crește la 50.000 de lei. Creditorii nu pot formula cerere înainte de a demonstra, cu acte, că au încercat să încheie cu debitorul o convenție de plată.

Una dintre principalele măsuri vizează suspendarea pe perioada stării de alertă a termenului de 30 de zile din momentul apariției stării de insolvență în care debitorii trebuie să declare la Tribunal această stare. În al doilea rând, prin suspendarea aplicării tezei finale a articolului 5, punctul 72, din legea 85/2014, a Insolvenței, se dă posibilitatea declarării insolvenței și firmelor care au datorii mai mari de 50% din total către Fisc. De asemenea, în cazul debitorilor afectați de măsurile administrative luate de către autorități în contextul pandemiei de Covid 19, pragul de la care le poate fi cerută insolvența și de la care ei înșiși își pot cere insolvența crește de la 40.000 de lei la 50.000 de lei. Mai mult, în cazul firmelor care și-au închis total sau parțial activitatea din motivele expuse mai sus, creditorii pot solicita insolvența doar "după încercarea rezonabilă, dovedită cu înscrisuri comunicate între părți, de încheiere a unei convenții de plată".

Nu în ultimul rând, se suspendă posibilitatea executării silite pe creanțele curente ale firmelor în insolvență.

În cazul procedurilor preinsolvență, cum este concordatul preventiv, perioadele de negociere cresc substanțial. În cazul firmelor afectate de măsurile anti Covid și intrate deja în insolvență, planurile de reorganizare pot fi prelungite cu până la cinci ani, iar firmele al căror plan de reorganizare nu a fost încă aprobat pot solicita un nou plan, adaptat noilor condiții.

 

Poți să-ți dezvolți și mai mult cunoștințele de educație și siguranță financiară prin accesarea informației de aici .

 
Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente