Sunt persoanele generoase mai fericite? Află ce spune acest studiu de caz!


Chiar dacă poate părea evident, acest studiu despre altruism, care datează încă din 1981, scoate la iveală o corelație de netăgăduit dintre generozitate
 și calitatea vieții. Ce înseamnă să fii generos?

Această calitate face și obiectul studiului întreprins recent în SUA pe un eșantion de peste 1000 de persoane. În primul rând, participanților la studiu li s-a cerut să răspundă la câteva întrebări cu privire la satisfacția resimțită în legătură cu diverse aspecte ale vieții, precum relațiile de prietenie, viața de familie, viața socială, finanțele și cariera.

După acest lucru, a fost folosit un formular care conține o scară de raportare la valorile altruiste. Participanții au răspuns la un set de 14 întrebări, menite să le "măsoare" comportamentul, raportându-se la diverse situații sociale. Iată doar o parte dintre întrebări:

  • Aș oferi indicații unei persoane necunoscute care este în căutarea unei adrese; 
  • Aș dona haine sau bunuri unei instituții de caritate; 
  • Aș avea grijă de copilul sau de patrupedul vecinului fără a cere ceva în schimb;

Respondenții au avut la dispoziție cinci variante de răspuns: "niciodată", "o singură dată", "de câteva ori", "des" și "foarte des". Fiecărui răspuns i s-a atribuit un număr de puncte, luându-se în considerare scorul final. Astfel, au fost identificate două grupuri de interes: cei care au obținut un scor de peste 75% din totalul de puncte, care au fost marcați ca având o generozitate ridicată, iar cei sub 25 de procente ca având o generozitate scăzută.

După identificarea și separarea celor două grupuri, cercetătorii au corelat procentele obținute la test cu răspunsurile la primele întrebări despre calitatea vieții.

Prin urmare, rezultatele obținute au fost foarte interesante. Cei care au fost înscriși în grupul cu generozitate ridicată raportaseră anterior că duc un trai fericit. Astfel, 74% din acest grup au spus că sunt satisfăcuți în viață, față de cele 60 de procente ale persoanelor din al doilea grup.

În plus, numărul celor care au raportat că sunt "foarte satisfăcuți" a fost dublu în primul grup, față de al doilea. Cei care au obținut la test procente foarte ridicate au avut, de asemenea, răspunsuri pozitive în privința calității vieții sociale, a vieții intime, a relațiilor de prietenie, a carierei sau a finanțelor. 

Mai mult, persoanele din "grupul generos" au obținut un procent de trei ori mai ridicat la întrebarea "ești fericit zilnic?". Astfel, se pare că aceștia nu sunt doar MAI fericiți, ci au parte de momente de bucurie mai DES! În plus, altruiștii și-au descris propria viață că fiind "plină de sens", fiind cu 20 la sută mai optimiști în privința viitorului.

Prin urmare, nu mai constituie o surpriză faptul că aceștia au și mai mulți prieteni apropiați! Cei din primul grup au raportat o medie de 3.2 prieteni apropiați, față de 2.6 prieteni ai celor din grupul mai puțin generos. Astfel, obținem o statistică ce vine să sprijine proverbul că adevărații prieteni, la nevoie se cunosc! Cu cât suntem mai generoși cu cei dragi sau chiar cu străinii, cu atât este mai probabil ca acele acte altruiste să se întoarcă la noi, sub o formă sau alta.

Așadar, în spiritul acestor rezultate, dar și al perioadei din an, putem concluziona că altruismul este cu adevărat o calitate care invită la descoperirea plăcerilor vieții. Având puterea de a schimba destine, generozitatea poate fi oricând acel ingredient-secret al relațiilor cu cei apropiați, precum și cu noi înșine.

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente