Vrei să renunţi la obiceiurile financiare nesănătoase? Iată cum poţi începe!


O mare parte din populația urbană de astăzi
nu are o strategie de gestionare a bugetului care să îi menţină echilibrul financiar lună de lună. Fie că vorbim despre cumpărăturile făcute sub impulsul momentului sau despre o împărţire defectuoasă a bugetului la început de lună sau chiar cheltuieli care pot fi cu uşurinţă evitate.

Te întrebi cum poți scăpa și tu de astfel de obiceiuri? Tot ce ai nevoie este puțină determinare şi de disponibilitate de a face schimbări stilului de viață. În fond, banii pe care îi vei economisi vor justifica tot efortul! Iată trei sfaturi care să te ajute să îți schimbi obiceiurile financiare:

Ia cu tine doar sume mici de bani 

Atunci când ai toți banii pe card sau ieși în oraș cu o sumă mare de bani la tine, vei fi tentat să cheltuiești cât mai mult. Un lucru foarte simplu, perfect pentru a opri aceste obiceiuri, este să îți lași cea mai mare parte din bani acasă.

Dacă vrei să faci o sesiune de cumpărături, fă-ţi lista de acasă și ia la tine doar suma necesară pentru acestea. Fie că este vorba de 50 sau de 500 de Lei, cel mai important lucru este să te ții de această decizie.

Dacă întâmpini dificultăți și nu te poți abține de la extra-cheltuieli, încearcă să duci totul la următorul nivel, lăsându-ți cardul acasă și luând doar cash în portofel!

Fă o listă a cheltuielilor

Cele mai multe persoane nu țin o evidență exactă asupra cheltuielilor, doar pentru a descoperi că au rămas fără bani cu o săptămână înainte de salariu. O bună soluție este să ții evidența cheltuielilor de pe parcursul unei luni întregi. Astfel, vei avea parte de multe informații despre cheltuielile care nu sunt cu adevărat necesare, dar care îţi afectează bugetul destul de mult.

Folosește un carnețel sau chiar un tabel de Excel, în care îți notezi la finalul fiecărei zi cheltuielile aferente, indiferent că e vorba de bani pentru transportul în comun sau pentru carburant, alimente, facturi sau altele.

Odată ce ești la curent cu felul în care îți gestionezi veniturile, îți poți seta mai ușor așteptările în privința cheltuielilor fixe (telefon, întreținere, transport), iar în același timp vei identifica diversele cheltuieli ,,neregulamentare". Abținerea de la un obicei care îţi consumă mult din resursele financiare poate duce la schimbări majore atât în comportamentul tău financiar, cât și în bugetul lunar.

 

Stabilește-ți un scop financiar

 

Atunci când ești tentat să cheltuieşti bani, vizualizarea scopului ales poate fi o metodă foarte eficientă pentru a te face să te gândești de două ori. Acest scop financiar poate însemna orice, de la plata unei datorii mai vechi, până la strângerea fondurilor necesare pentru o vacanță sau pentru a-ți cumpăra o nouă mașină. Nu contează ce prioritizezi, ci este important să alegi un scop pentru care să lupți cu adevărat, iar acest lucru te va motiva să economisești!

Acest proces poate fi unul anevoios, motiv pentru care vei dori să începi să lucrezi ușor-ușor pentru a scăpa de aceste obiceiuri. Nu te aștepta la rezultate majore încă din prima lună caci vei fi descurajat. În schimb, alege să fii răbdător, bucurându-te de fiecare mică evoluție către noi obiceiuri financiare! 

 

Vrei să afli mai multe? Citeşte aici despre educatia financiară a tinerilor din România!

 

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente