Ai trecut de 30 de ani? Iată ce trebuie să știi despre educaţia financiară la această vârstă!

 

Odată ce împlinești 30 de ani, realitatea începe să capete contur, iar sarcinile care până mai ieri păreau să nu aibă importanță încep să capete din ce în ce mai multă însemnătate. Majoritatea tinerilor cu vârstă de peste 30 de ani încep să se gândească serios la formarea unei familii, la o carieră pe "scara corporatistă" sau chiar la propria afacere.

Există, desigur, și situații în care tinerii ajunși la această vârstă iau în considerare reîntoarcerea pe băncile școlilor pentru urmarea unui alt drum în carieră.

Cu toate acestea, procentual, românii de toate vârstele stau destul de slab la capitolul educație financiară. Cifrele demonstrează că doar 22 de procente din populația României este educată financiar, reprezentând astfel cea mai mică proporție la nivelul Uniunii Europene.

Raportat la nivel socio-demografic, tinerii cu vârste până în 40 de ani stau cel mai bine la acest capitol. Acest fapt este perfect explicabil dintr-un unghi istoric, dată fiind perioada comunistă, în care spiritul antreprenorial a fost practic inexistent, dar și cea post-decembristă, acea "tranziție" către capitalismul sălbatic, a cărei ecou răsună și astăzi.

Așadar, ce putem face în această privință? Lucrurile par să meargă într-o direcție totuși, iar generațiile tinere sunt dispuse să își controleze mult mai bine obiceiurile financiare. Poate că este un fenomen care are de-a face și cu startul campaniilor legate de siguranța financiară, precum centrul online de educație financiară și antreprenorială www.sigurantafinanciara.ro.

Acesta este un instrument care oferă atât sfaturi celor care doresc să afle cum își pot gestiona mai bine resursele financiare, cât și celor care își doresc să înceapă o afacere. Astfel, o mare parte din tineri ajung să economisească mai ușor banii de care au nevoie pentru a-și asigura un viitor stabil.

Care sunt lucrurile pe care tinerii cheltuie banii economisiți?

Conform statisticilor furnizate de iSense Solutions pentru Provident, tinerii cu vârste de peste 30 de ani încep să își domolească acele cheltuieli nejustificate, iar în loc de ieșit în oraș sau cheltuieli pe băuturi și țigări scumpe, aleg acum confortul financiar. Prin urmare, tinerii din România cu un venit mediu (peste 2700 de lei net) au următoarele priorități în ceea ce privește cheltuitul economiilor:

Un stil de viață mai bun - de la investițiile în confortul locuinței, până la asigurarea unei educații propice juniorilor, aceasta este categoria care atrage cele mai multe cheltuieli. Tot aici intră și cheltuielile pentru a sta în pas cu tehnologia, fie că vorbim de televizoare smart, dispozitive mobile sau console de jocuri video.

Urgențe - Din ce în ce mai mulți tineri români aleg să economisească în eventualitatea unei urgențe, fie că este vorba de reparația unei mașini, urgențe medicale s.a.

Concedii - Cu toate că, în mediul urban, această cheltuială este pe primul loc, la tinerii sub 30 de ani se pare că, odată cu vârsta, concediile și citybreak-urile trec pe un plan secund.

Obiecte de lux și întreținere corporală - În această categorie intră parfumuri, servicii de îngrijire sau de înfrumusețare etc. 

Alături de segmentul de vârstă 26-30, cei cu vârsta de peste 30 de ani au o tendință ridicată de a face economii. Cu toate acestea, majoritatea au unul sau mai multe împrumuturi la bănci, pe care le rambursează folosind internetul.

În privința altor resurse, cei mai mulți tineri din segmentul "peste 30" pun pe primul loc timpul petrecut alături de cei dragi, timpul necesar pentru concedii sau pentru a avea grijă de rudele apropiate (soți, părinți).

Alege și tu să îți revizuiești obiceiurile financiare, baza de care ai nevoie pentru un viitor stabil! Intră pe www.sigurantafinanciara.ro și află cum să îți organizezi planurile în jurul unei educații financiare solide!

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente