Românii cheltuie aproape 30% din bani pe alimente. Ce fac, însă, când apare o situație neprevăzută?


Românii
cheltuie pe alimente cel mai mare procent din salariu din Uniunea Europeana, arată un studiu realizat la nivelul tuturor statelor membre. Astfel, în medie, 27,3% dintre banii noștri se duc pe legume, carne, lapte, oua și băuturi. Procentul este de peste două ori mai mare decât cel mediu la nivelul Uniunii, care este de 12,2%. Pe următoarele locuri în acest top nedorit urmează Lituania (22,2%), Estonia (20,3%), Bulgaria (19,5%), în timp ce la polul opus se situează Luxemburg (9,3%) și Marea Britanie (8,1%).

În cazul României, al statelor baltice și balcanice, explicația constă în faptul că veniturile sunt mult mai mici decât media din țările comunitare. Pe de altă parte, în Luxemburg și Marea Britanie, salariile sunt printre cele mai mari din UE, iar TVA-ul pentru majoritatea alimentelor este de 0%. Concret, românii cheltuie peste 770 de lei pe lună pe mâncare și băuturi nealcoolice, în timp ce pentru toate cheltuielile de consum, care includ și mărfuri nealimentare și servicii, procentul se ridică la 60%.

Dacă pe alimente se duc aproape 800 de lei, pe utilități și întreținere cheltuim în jur de 300 de lei, pe alcool și tutun - 188 de lei, iar restul, pe îmbrăcăminte, transport, mobila, sănătate, telefon și activități de recreere. În total, vorbim despre cheltuieli lunare medii de 2.186 de lei pentru fiecare român. Revenind la alimente, anul trecut cele mai consumate au fost laptele (250 de litri pe cap de locuitor), legumele (160 de kilograme), cartofii (100 de kilograme), fructele (100 de kilograme), carnea (68 de kilograme), ouăle și pâinea (27 de kilograme).

Un studiu separat scoate la iveală un alt motiv pentru care românii dau atât de mulți bani pe alimente și băutură. Este vorba despre creșterea preturilor acestora cu aproximativ 50% în doi ani. Astfel, daca în februarie 2017 un român cheltuia, în medie, 186,96 de lei pentru un coș de cumpărături, în februarie 2019 acesta a lăsat la supermarket 276,90 de lei pentru aceleași produse. Coșul analizat consta în următoarele produse: lapte, brânză, oua, mezeluri (salam, șuncă, mușchi file), carne (cârnați, chiftele, ceafa de porc), unt, hrana pentru pisici, veselă, becuri, praline, spray/gel antimolii.

În februarie 2017, laptele costa 2,63 de lei, brânza - 2,19 lei, iar pralinele - 7,49 lei, iar doi ani mai tărziu preturile ajunseseră la 5,99 lei, 4-5 lei, respectiv 14 lei, prin urmare vorbim despre scumpiri consistente.

Alimentele și băuturile nealcoolice sunt indispensabile vieții, prin urmare aceste cheltuieli nu pot fi eliminate sau reduse. Cu toate acestea, exista numeroase alte lucruri pe care se duc banii noștri, așa cum am văzut mai sus, iar uneori pot apărea și situații cu totul neprevăzute. Vorbim despre urgențe medicale sau de alta natură, care necesită cheltuieli mari într-o perioadă scurtă de timp și care, mai mult decât atât, nici nu pot fi planificate.

Prin urmare, în astfel de situații, ai nevoie de un ajutor și de un sprijin, iar acesta poate fi reprezentat de Provident. Intră în secțiunile dedicate de pe site-ul nostru și alege, pentru un împrumut rapid, o ofertă personalizată în funcție de preferințele și nevoile tale. Și nu uita: orice problemă are o soluție, iar orice situație aparent fară ieșire se poate rezolva dacă iei decizia potrivită, la momentul potrivit.

Suntem aici pentru tine, oricând ai nevoie de ajutor

Not found PROGRAM

luni-vineri:
8:00 - 20:00

sâmbătă
9:00 - 17:00

 

Not found SUNĂ LA

021 275 75 75
(apel cu tarif normal)

021 9877
(apel cu tarif normal)

 

Not found VREI SĂ FII SUNAT?

Completează formularul și vei fi sunat în cel mai scurt timp posibil.

 

Not found AI ÎNTREBĂRI?

Vezi pagina noastră cu
întrebari frecvente