Bursele stART

Știm ce înseamnă să fii pasionat de ceea ce faci. Să muncești cu bucurie și să fii gata de orice efort pentru a ajunge unde ți-ai propus. Pentru toţi acei tineri talentaţi care cred în talentul lor şi îşi doresc să îl tranforme într-o carieră de succes, Provident a lansat programul Bursele stART. De-a lungul celor trei ediţii ale programului am văzut mulţi tineri talentaţi şi pasionaţi, muncitori, determinaţi şi serioşi. Ei ne-au dovedit că pasiunea lor pentru artă este nemărginită iar talentul lor artistic merită cultivat.

Ne bucurăm să putem continua să descoperim şi să susţinem aceste trăsături și în alţi tineri talentaţi. Și suntem onorați să îi susținem. Mai ales atunci când cei în cauză sunt viitori muzicieni, pictori sau artişti plastici români.

Cunoști un tânăr talentat la muzică, desen sau pictură?

Ai în familia ta sau în cercul tău de prieteni un tânăr artist? Recomandă-i să se înscrie în programul Bursele stART şi poate fi unul dintre cei 50 de tinerii talentaţi care vor primi o bursă lunară în perioada ianuarie – decembrie 2018. Am ajuns deja la a patra ediţie şi în curând vom da stARTul înscrierilor. 

Cine se poate înscrie pentru o bursă stART?

Bursele sunt dedicate tinerilor liceeni (la liceu în clasele a IX-a până la a XII-a, inclusiv), care fac deja parte dintr-un club de muzică, pictură sau desen, sau sunt înscriși într-o instituție de învățământ din România și au câștigat premii la concursuri naționale sau internaționale de arte. Cei care îndeplinesc aceste condiții se pot înscrie pentru o bursă stART. Pentru mai multe detalii despre program şi pentru înscriere, accesaţi butonul “Înscrie-te aici: 

buton inscriere burse

p>

Rezultatele primelor două ediţii, pe scurt:

  • 150 de tineri talentaţi la muzică, pictură şi desen, beneficiari ai unei burse stART;
  • peste 750 de înscrieri;
  • 105.000 de euro acordaţi sub formă de burse anuale.

Câteva dintre impresiile tinerilor care au beneficiat deja de o bursă stART.

Datorită susţinerii financiare şi a consilierii primite în cadrul programului, cei 150 de tineri talentaţi care au primit o bursă în primele două ediţii ale programului, ne bucură deja cu rezultatele talentului lor în marile săli de concerte sau în elegantele galerii de artă de la nivel local sau naţional. 

Iată ce spun câţiva dintre bursierii primelor trei ediții: 

Andreea Gabriela Tudor

Andreea Tudor, bursier pictură

"Cu toții avem visuri, planuri și dorințe. Unele se împlinesc, de altele pur și simplu uităm. Cu susținerea financiară din cadrul proiectului Bursele stART sunt cu un pas mai aproape de a-mi atinge visul. Mi-am dat seama că îmi place să pictez pe la patru ani. Ca urmare a acestei înclinații vii asupra artelor plastice, am început să frecventez cursurile Palatului Copiilor și Elevilor, iar la vârsta de 5 ani am obținut primele rezultate la concursurile de desen și pictură. La vârsta de șase ani, mi-am expus lucrările pentru prima dată pe simezele brăilene, iar de atunci am avut șapte expoziții personale. Cu ajutorul bursei voi reuși să îmi achiziționez materiale de calitate și să achit cursul de pictură pe care îl frecventez la Școala Populară de Arte încă din luna octombrie a anului trecut. Aici am posibilitatea de a aprofunda tehnici noi de lucru și de a mă perfecționa.”

Mădălin Nedelcu, bursier muzică

Madalin Nedelcu“De mic am fost foarte apropiat de sunete şi de muzică, în special. Totuşi, până la vârsta de aproape 11 ani nu am concretizat această apropiere, în sensul studierii unui instrument într-una dintre instituţiile de specialitate din oraş. Eram înscris la o şcoală generală unde făceam doar o oră de muzică pe săptămână. Mama mea observase cu câtă plăcere îmi făceam “temele” pentru muzică şi m-a înscris la Palatul Copiilor din Brăila, la pian. În clasa a V-a, la insistenţele mele, am ajuns elev la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” din Brăila. Voiam să merg la secţia de muzică şi să studiez pianul intensiv.Cu timpul însă, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Nu mă mai simţeam foarte atras de pian, iar încetul cu încetul am început să studiez cu drag la chitară. Acest fapt a fost impulsionat de cumpărarea unei chitare. Prima mea chitară. Am iubit-o din prima zi. De cum am ajuns acasă de la magazinul de muzică, am stat poate mai bine de o oră ciupind corzile chitarei fără nicio logică. Pur şi simplu mă jucam. Au trecut 8 ani, timp în care am cântat peste tot unde se putea cânta. Încă de la începutul primului an de liceu eram convins că vreau să merg mai departe pe drumul muzicii şi iată că planurile nu s-au schimbat. Am hotărât ca muzica să fie cariera mea.”

Laura GreacaLaura Greaca, bursieră (doi ani consecutiv): "Bursa mă ajută mult; până acum am achiziţionat vopseluri, pensule, o pânză şi cartoane, materiale care îmi sunt foarte de folos. Mi-am propus, cu ajutorul bursei stART, să fac cursuri şi să mă pregătesc suplimentar deoarece, după terminarea liceului, vreau să dau la Facultatea de Arte, la secţiunea “Arte decorative”, iar apoi să fac Facultatea de Design Interior din cadrul Facultăţii de Arhitectură. Îmi doresc să pot profesa în acest domeniu al designului interior, ştiu că este destul de căutat şi aş îmbina cu plăcere artele decorative, care sunt specialitatea mea. Visul meu este să ajung renumită în acest domeniu şi să îmi deschid o agenţie de design interior."

Mălina Ciobanu, bursieră muzică (doi ani consecutiv):

Malina Ciobanu"Am descoperit pasiunea pentru muzică încă de la vârsta de 2 ani, iar vioara am ales-o pe când aveam 7 ani deoarece ea însemna muzică pentru mine, sunetul ei a fost primul lucru care m-a fascinat încă de la început. Am luat totul ca pe o joacă, iar vioara, o jucarie foarte specială. Idealul meu în acest moment este să perfecţionez muzica pe care o interpretez până la cel mai înalt nivel posibil şi să concertez, pentru că cel mai bine mă simt pe scenă, împărtăşind din lumea frumoasă a sunetelor cu cei din public. Cu ajutorul bursei obţinute am susţinut două recitaluri, unul ce a avut loc la Aula Bibliotecii Centrale “Mihai Eminescu” din Iaşi şi un altul la Ateneul Român din Bucureşti. Cu această bursă am reuşit să-mi achiziţionez şi o parte din accesoriile muzicale necesare pentru vioară fără de care performanţa la cel mai înalt nivel nu este posibilă."

Despre Bursele stART

Programul Bursele stART s-a născut ca urmare a rezultatelor unui sondaj realizat în 2013 de Ipsos Research, în cinci ţări europene, la inițiativa IPF, grupul din care face parte Provident, şi din care a reieșit că susținerea copiilor și a tinerilor reprezintă o prioritate pentru 49% dintre români. Principalul domeniu în care tinerii pierd susținerea efectivă a părinților este cel artistic. Din păcate, arta este percepută strict ca o pasiune, nu ca o carieră care poate asigura un trai liniștit în România, motiv pentru care, mai puțin de 50.000 de tineri se înscriu în fiecare an la un liceu care îi pregătește pentru o carieră vocațională.

În acest context, am lansat în 2014, programul Bursele stART, în parteneriat cu Asociaţia Școala de Valori, organizaţie non-guvernamentală ce are ca viziune dezvoltarea unei societăţi bazate pe valori prin educaţie inovativă, și cu susținerea Ministerului Educației Naţionale. Prin acest program oferim oportunitatea tinerilor talentați la muzică, pictură și desen, care studiază în liceele şi colegiile de artă sau palatele și cluburile copiilor din România și au obținut premii la concursuri naționale sau internaționale de arte, să-și dezvolte pasiunea și să o transforme într-o carieră de succes.